Mainos

Ravintoloiden jatkoajan valvonta maksulliseksi

Sisäministeriö haluaa maksattaa anniskeluvalvonnan ravintoloilla.

Ravintoloiden aamuyön tunteina tapahtuvan anniskelun valvontaa suunnitellaan maksulliseksi. Ravintoloilta perittävillä maksuilla on tarkoitus kattaa tehostettavasta valvonnasta aiheutuvat lisäkulut. Sisäministeriön asetuksella säädettävä maksu olisi ehdotuksen mukaan noin 100-130 euroa vuodessa.

Ravintoloiden anniskeluajat säilyisivät kuitenkin ennallaan, mutta ravintolan jatkoaikalupa peruttaisiin, jos rikkomuksia havaittaisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii näin varmistamaan, että anniskelu pysyy lainmukaisena ja järjestys säilyy ravintoloissa myös aamuyön tunteina. Tästä syystä lääninhallitusten olisi tehostettava valvontaansa ja siihen tarvitaan myös lisää väkeä.

Sosiaalipoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt ravintoloiden valvonnan tehostamista, ja asetus on tarkoitus antaa vielä tämän kevään aikana. Sitä ennen ehdotuksesta pyydetään vielä lausunnot viranomaisilta sekä elinkeinon ja henkilöstön edustajilta. Anniskelulainsäädännön muutostarvetta arvioidaan sitten, kun nähdään ensin valvonnan tehostamisen vaikutukset. Ravintoloiden aukiolosäännöksiä uudistetaan mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana, joten anniskeluaikojen rukkaamista erikseen ei pidetä tässä vaiheessa tarpeellisena. Anniskelun valvonta kuuluu lääninhallituksille ja siellä päätetään nykyisin myös jatkoaikaluvista.

Nykyisin alkoholijuomien anniskelu on lopettava puoli kahdelta yöllä ja ravintoloiden pitäisi pistää ovensa kiinni kahdelta. Jatkoaikoja kolmeen asti on nyt noin 900 ravintolalla ja kello neljään noin 500 ravintolalla. Stakesin juomatapatutkimuksen mukaan kello kahden jälkeen ravintoloiden asiakkaista yli puolet ovat vähintään promillen humalassa. Vahva humala taas lisää onnettomuuksia, tapaturmia ja väkivaltaa. Sinänsä anniskeluajan pituus ei ministeriön mukaan aiheuta ongelmia, sillä selvästi päihtyneelle ei määräysten mukaan saisi anniskella ja hänet on myös poistettava ravintolasta. Haitat johtuvat siitä, että näitä määräyksiä ei noudateta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.