Mainos

Ravintolatupakoinnille esitetään täyskieltoa

Nykyisen tupakkalain valvonta on lain toteutumista arvioineen selvitysmiehen mukaan hankalaa.

Tupakkalain toteutumista arvioinut selvitysmies Kari Reijula esittää ravintolatupakoinnille täyskieltoa. Toiseksi vaihtoehdoksi hän tarjoaa ravintoloille mahdollisuutta rakentaa täysin muusta tilasta erillään oleva tupakointieriö, jonne ei olisi tarjoilua.

Professori Reijulan mukaan ravintolatyöntekijöiden altistuminen tupakansavulle on vähentynyt hyvin hitaasti. Hänen mukaansa tupakkalain alkuinnostus ravintoloissa näyttää laantuneen ja sittemmin sekä ravintolat että asiakkaat ovat luopuneet lain kuuliaisesta noudattamisesta.

Selvitysmies painottaakin erityisesti ravintolahenkilökunnan työsuojelua ja turhia ylimääräisiä syöpäkuolemia.

- Suomessa on 70 000 ravintola-alalla olevaa työntekijää, jotka ovat joka arki töissä, ja tilanne on meidän selvityksen mukaan se, että heistä yli puolet altistuu yli puolet työvuorostaan tupakansavulle. Ja jos tämä altistuminen jatkuu, niin yhdelle tuhannesta tulee keuhkosyöpä eli käytännössä 70:lle tulee keuhkosyöpä 40 vuoden työuran aikana, toteaa Reijula.

Nykyisen tupakkalain valvonta on Reijulan mukaan hankalaa, koska on vaikea kiistattomasti osoittaa, että savu leviää savullisista tilastoista savuttomille alueille. Tiukemman lain valvonta olisi helpompaa. Reijula soisi ravintola-alalle kuitenkin riittävästi siirtymäaikaa muutosten toteuttamiseen.

Selvitysmiehen ehdotus luovutettiin tänään peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle (kesk.). Hyssälän mukaan täyskiellon toteutuminen selviää kuluvan vaalikauden aikana.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.