Mainos

Ravintolat viettelevät viinan vierelle viattomilla mainosteksteillä

Karkkipäivä, eurodisko, After Work... Viattoman näköiset mainostekstit ovat ravintoloille kätevä keino vietellä asiakkaitaan alkoholin pauloihin.

Edullisten happy hour -tuntien mainostaminen anniskelupaikan ulkopuolella on alkoholilain mukaan kielletty, mutta ravintolat kiertävät säädöksiä ketterästi.

-Ravintoloitsija harjoittaa luovaa toimintaa, kun hän mainostaa halpoja tuntejaan peitellysti eri termeillä ja kellonajoilla, kertoo ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Valvira on ohjeistanut maakunnalliset aluehallintovirastot valvomaan, etteivät ravintolat riko mainontakieltoa. Mainonnan kitkeminen on viranomaisille turhauttavaa.

-Tasapuolinen valvonta ei toteudu, koska sosiaalisen median kautta mainontaa leviää valtava määrä. Pystymme puuttumaan vain yksittäistapauksiin, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jarmo Castren.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jopa esittänyt, että virastot vapautettaisiin valvontavastuustaan, koska aukoton kontrollointi on mahdotonta. 

Alkoholilaki uudistuu 2015

Ravintolat turvautuvat myyntiä edistääkseen mielikuvituksellisiin keinoihin. 50 euron pakettia Facebookissa ja ravintolan ulkopuolella mainostanut Open Bar Club & Lounge sai tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolta kirjallisen varoituksen alkoholilain rikkomuksesta. 

Ravintolan osakas Ake Halttunen lupaa, että markkinointitapa muuttuu.

-Nöyrästi otan vastaan tämän varoituksen, ja tulemme korjaamaan toimintaamme.

All inclusive -tyyppistä pakettihinnoittelua hyödyntäneen helsinkiläisravintolan esimerkki ei ole innoittanut muita yrittäjiä.

-Jäsenyrittäjämme eivät ole kiinnostuneita. Vallalla on käsitys, ettei tuolla tavalla buffet-tyylisesti ole luvallista toimia, selvittää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Alkoholilaki uudistuu näillä näkymin vuoden 2015 alusta. Aittoniemi toivoo siihen lisää joustoa.

-Naiivi esimerkki, mutta jos joustettaisiin vaikkapa niin, että kuumailmapallossa suoritetun vihkimisen jälkeen voisi tarjota vieraille kuohuviinit ilman erillistä lupaa.

Valviran Kunnas ei pidä suomalaista alkoholilainsäädäntöä sinänsä jäykkänä.

-Pitää muistaa, että kieltoja löytyy myös EU:n alkoholia koskevista lakisäädöksistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.