Mainos

Ravintolat pitivät lupauksensa - hinnat laskivat

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa ravintoloista on siirtänyt arvonlisäveroalennuksen suoraan hintoihin. Ravintolaruoan ja alkoholittomien juomien arvonlisävero aleni heinäkuussa 22:sta 13 prosenttiin.

Arvonlisäveron laskeminen näkyy ravintolaruoan ja alkoholittomien juomien hinnoissa koko toimialalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenravintoloissa hinnat laskivat 5,7 prosenttia. Koko alalla hintojen lasku on 4,1 prosenttia.

- Meidän kantahan oli tässä hyvin yksiselitteinen, että koko tämä veron alentaminen pitää viedä täysimääräisesti hintoihin. Jäsenravintoloissamme hinnat alenivat 86 prosenttisesti, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Ketjuihin kuuluvat kahvilat ja liikenneasemaravintolat veivät muutoksen hintoihin kaikkein parhaiten.

- Usein ketjussa tehtiin yhteinen päätös hinnanalennuksesta. Yksityisyrittäjien omistamissa ravintoloissa jokainen omistaja tietenkin itse päättää, laskeeko hän hintoja vai ei. Toki on paljon niitäkin pieniä ravintoloita, jotka veivät hintojen alennuksen täysimääräisesti asiakashintoihin, Lappi sanoo.

Veroalesta mahdollisuus talouden paikkaamiseen

Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan ole siirtäneet veronlaskua hintoihin kokonaan. Timo Lapin mukaan se johtuu etunenässä alaa vaivanneesta kehnosta taloustilanteesta.

- Ravintola-ala on kärsinyt vaikeasta taloudellisesta tilanteesta kesän 2008 jälkeen. Jotkut ravintolat jättivät alentamatta hintoja koko 6,6, prosentin hinnanalennusvaran verran tai eivät alentaneet niitä ollenkaan. Näin ne yrittävät paikata talouttaan. Myös raaka-aineiden ja palkkojen kallistuminen on vaikuttanut joissakin ravintoloissa siihen, että hinnat on pidetty ennallaan.

Asiakkaat ovat seuranneet veronalennuksen siirtämistä hintoihin ja äänestäneet myös jaloillaan, jos hinnanlaskua ei ole näkynyt.

- Heinä-elokuussa tästä käytiin vilkasta keskustelua ja asiakkaat seurasivat tarkkaan, millä tavalla hinnat alenevat ravintoloissa. Jonkin verran tapahtui siirtymää sellaisista ravintoloista, jotka eivät alentaneet hintoja sellaisiin ravintoloihin, jotka niitä alensivat, Lappi kertoo.

Kuluttajatutkimuksen ja aluehallintovirastojen tarkastajat keräsivät ravintolapalveluiden hintatietoja toukokuun lopulla ja syyskuun alussa. Tutkimus tehtiin Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Matkailu- ja Ravintolapalveluiden yhteistyönä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.