Mainos

Ravintolasauhuttelu pian historiaa

Tupakoinnin ravintoloissa kieltävä laki astuu voimaan ensimmäinen päivä kesäkuuta. Tupakointikielto on herättänyt ravintoloiden kiinnostuksen talviterasseihin.

Suurin osa Suomen ravintoloista muuttuu perjantaina kokonaan savuttomiksi. Jatkoaikaa ravintolassa tupakoinnille on haettu hyvin vähän. Myöskään tupakkakoppien rakentamisesta ei ole tulossa suurta buumia.

Hakemukset on jätetty niin viime tipassa, että kokonaiskuva myönnetyistä siirtymäajoista saadaan vasta kesäkuun puolivälissä, arvioi ylitarkastaja Kaisa Mäntynen Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksesta. Esimerkiksi Helsingissä hakemuksia on jätetty noin 70 ja Oulussa parikymmentä.

Helsingissä suuri osa hakemuksista on tullut viime tingassa, ja monista hakemuksista on puuttunut nikotiinimittaukset, sanoo terveystarkastaja Teo Ilomäki Helsingin ympäristökeskuksesta. Lupien käsittely venyy, koska mittaustulosten käsittely vie vielä oman aikansa Työterveyslaitoksessa.

Tänään Ilomäki oli vasta kirjoittamassa ensimmäistä lupaa, mutta mittaustulosten perusteella ainakin 40 ravintolaa näyttäisi säilyvän siirtymäkauden ajan osittain savullisena.

Jos ravintola on hakenut toukokuun puolella siirtymäaikaa, mutta viranomainen ei ehdi käsitellä sitä ennen kesäkuun alkua, ravintola on savuton kunnan tekemään päätökseen saakka.

Tupakkakoppihakemuksia on Helsingin rakennusvalvontavirastoon tullut vain parikymmentä, mutta koppilupia voi hakea myöhemminkin, sanoo Ilomäki.

Tehovalvontaa kesästä syksyyn

Vaatimuksena siirtymäajan saamiselle on, että tarjoilutilan on oltava yli 50 neliötä ja vain puolet siitä saa olla varattu tupakoitsijoille. Ravintolan on myös mittauksin osoitettava, että savu ei leviä alueille, joilla tupakointi on kielletty. Lisäksi on huolehdittava, että tupakointikieltomerkinnät ovat paikoillaan ja että tupakointikieltoa myös noudatetaan, sanoo Mäntynen.

Viranomaiset aloittavat tupakkalain tehovalvonnan heti kesäkuun alussa, ja se jatkuu lokakuun loppuun. Keskikesällä valvonta voi olla vähäisempää, mutta sitä on tarkoitus tehostaa taas syksyn viiletessä, kun terassitupakointi ei enää ole niin houkuttelevaa.

Aluksi valvonnassa otetaan ohjaava ja neuvova linja, mutta ellei ravintolassa saada asioita lainmukaiseen kuntoon huomautuksilla, keinovalikoimassa on sakotusmahdollisuuskin. Mäntynen uskoo suomalaisten olevan lainkuuliaisia, vaikka alussa narinaa olisikin. Savuttomuuteen on jo totuttu mm. työpaikoilla ja lentokoneissa.

Talviterassit alkaneet kiinnostaa

Mäntynen uskoo, että tupakointi tulee monen kohdalla vähenemään. Esimerkiksi ns. tapatupakoitsijat, jotka röyhyttelevät vain ravintolailtoina, saattavat lopettaa tupakoinnin kokonaan. Myös piintyneemmätkin nikotinistit vähentävät pakostakin ketjupolttoa, kun on aina lähdettävä erikseen ulos tai tupakointitilaan.

Tupakkalain tiukennuksen on odotettu tuovan tullessaan uuden terassibuumin, mutta toistaiseksi merkkejä suuremmasta terassi-innostuksesta ei ole kantautunut tuotevalvontakeskukseen. Jonkun verran on tullut hakemuksia ympärivuotisista terasseista.

Terassiasiaa pohditaan enemmän syksyn lähestyessä, arvelee lakimies Aki Raudas Suomen hotelli- ja ravintolaliitosta. Tyytyväisiä ravintoloitsijat ovat siihen, että sisäministeriö sallii tupakoinnin terassilla vielä klo 22 jälkeenkin, kun anniskelu terassilla on lopetettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.