Mainos

Ravintolaruoan ja elintarvikkeiden alv:t 13 prosenttiin heinäkuussa

Hallitus on sopinut budjettiriihessä, että ravintolaruoan arvonlisävero lasketaan heinäkuun alussa 13 prosenttiin. Nyt se on on 22 prosenttia. Elintarvikkeiden arvonlisävero sen sijaan lasketaan nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuussa, kuten hallitus oli sopinut.

Heinäkuun alussa elintarvikkeiden arvonlisävero kuitenkin nousee 13 prosenttiin.

Yleinen arvonlisävero nousee nykyisestä 22 prosentista yhdellä prosenttiyksiköllä 23 prosenttiin. Tällä vähennetään uuden velan tarvetta 400 miljoonalla.

Politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kertoo, että arvonlisäveronkorotuksella katetaan karkeasti arvoiden ruokaverojen alentamisen viemä summa.

- Ilman näitä korotuksia valtio olisi joutunut ottamaan lisävelkaa noin 500 - 750 miljoonaa euroa.

Samalla hallitus aikoo palauttaa makeisveron, eli karkkien hinta nousee. Myös virvoitusjuomaveroa nostetaan, eli taantuma koskee nyt makean ystäviä.

Hallitus tyytyväinen ratkaisuun

Pääministeri Matti Vanhanen on erittäin tyytyväinen, että ruokavero-asia saatiin ratkaistua.

- Tämä nousi ehkä jopa tarpeettoman suureksi asiaksi etukäteen, jotenkin siksikin oli tärkeää, että keskellä tällaista kriisivuotta hallitus panee nämä asiat järjestykseen.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan ratkaisu vahvistaa ja lisää kotimaista kysyntää.

- Alvia ei makseta viennistä, sitä maksetaan tuonnista. Alvin alentaminen kohdistuu hyvin työvoimavaltaiseen elinkeinon alaan, jonka voidaan katsoa olevan myös työllisyyttä lisäävä.

Hallitus päätti myös, että kunnallisverotuksen perusvähennys nousee 2 200 euroon aiemmin sovitusta 2000 eurosta.

Perusvähennyksen korotuksen vakuutetaan korvaavan reilusti arvonlisäveron korotusten vaikutukset pienituloisille.

Hallitus vakuuttaa, että ruokaveron alennus menee suoraan kauppojen hintoihin. Työministeri Anni Sinnemäen mukaan alennukseen liittyvä hintaseuranta on ollut jo pitkään käynnissä.

- Sitä on tehty jo kauan aikaa. Hintaseurannalla valmistaudutaan siihen, että alennuksen jälkeen pystytään katsomaan, meneekö alennus todella ruokaan.

Ravintola-alan etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että päätös oli erittäin tärkeä sekä taloudellisesti että psykologisesti.

- Tästä tuli hyvin tärkeä tasapuolisuuden ja tasa-arvon kysymys. Tämä myös tuottaa hyvin muita verotuloja ja turvaa työllisyyttä. Ravintola- ja matkailualalle tämä tarkoittaa, että 100-200 yritystä säilyy konkurssilta ja 3000-4000 työpaikkaa on turvattu.

Lapin mukaan veronalennus tarkoittaa ravintolaruuassa sitä, että hinnat laskevat 7,4 prosenttia, eli kymmenen euron annoksen hinnasta lähtee lähes euro pois.

Lappi vakuuttaa, että alennus viedään täysin hintoihin ja tätä tullaan valvomaan erittäin tarkasti.

Huomenna hallituksen on tarkoitus kertoa vielä, mihin 200 miljoonan euron säästöt kohdistetaan. Vielä eilen neuvottelujen povattiin menevän ohi yhtenä päivänä, muta niitä jatketaan vielä huomenna.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Vesa Kallionpään raportti MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 26.8.2009):

Katainen: Kokonaisuus on fantastinen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.