Mainos

Ravintolapetoksista kovat syytteet Helsingissä

Syytteen mukaan yrittäjät pistivät kirjanpitoa uusiksi helsinkiläisen ravintolan pommisuojassa. Syytetyt kiistivät syyllisyytensä oikeudessa, vaikka syyttäjä väittää heidän tunnustaneen rikokset esitutkinnassa.

Kolmelle helsinkiläisravintoloita pyörittäneelle yrittäjälle on luettu Helsingin käräjäoikeudessa kovat syytteet veronkierrosta. Syyttäjä vaatii vankeutta kolmelle yrittäjälle ja kirjanpitäjälle. Lisäksi syytteessä on bulvaaniksi epäilty mies, jolle vaaditaan vain sakkoja.

Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilän mukaan yrittäjät väärensivät järjestelmällisesti ravintoloiden kirjanpitoa Helsingin Kalliossa sijainneen Las Vegas -ravintolan pommisuojassa. Las Vegasin lisäksi veroja kierrettiin King City -ravintolassa Pitäjänmäellä ja Pub 28 -ravintolassa Kampissa. Nykyään kyseisiä ravintoloita pyörittävät eri yrittäjät.

Syytteen mukaan vietnamilaissyntyinen aviopari ja naisen veli välttivät yritystensä ja henkilökohtaisten verojen kierrolla reilusti yli kahden miljoonan euron verot. Kolmikolta on saatu paljon omaisuutta takavarikkoon. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat myös pistäneet rahaa menemään ainakin helsinkiläisellä kasinolla.

Kaikkiaan epäiltyjä vuosina 1998-2003 tehtyjä rikoksia on parikymmentä. Yrittäjiä syytetään muun muassa useista törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Vankeuden lisäksi syyttäjä vaatii heille liiketoimintakieltoa. Kirjanpitäjää syytetään avunannosta rikoksiin.

Uudenmaan verovirasto vaatii yrittäjiltä ja kirjanpitäjältä yhteensä yli kahden miljoonan euron korvauksia menetetyistä veroista.

Tunnustuksia esitutkinnassa?

Vyyhtiä alettiin käsitellä tänään Helsingin käräjäoikeudessa, jossa syytetyt kiistivät lähes kaikki epäillyt rikokset.

Syyttäjän mukaan teot myönnettiin kuitenkin esitutkinnassa, jossa epäselvyyttä oli lähinnä kierretyn veron määrästä ja siitä, kuka toimintaa pyöritti. Aviopari syytti päätekijäksi naisen veljeä ja veli pariskuntaa.

Syyttäjän mukaan yrittäjät pitivät pimeää työvoimaa ja ilmoittivat ravintoloista saamansa tulot verottajalle huomattavasti todellista pienempinä. Kirjanpidon rukkailu tehtiin pommisuojan pajassa, josta poliisi löysi ratsiassa viime vuoden tammikuussa neljä kassakonetta ja pussillisen käsittelyä odottavia myyntitositteita.

Yhdessä ravintoloista tulot saatiin näyttämään pieniltä sillä, että ravintola avattiin aamupäivällä mutta ilmoitettiin sen aukeavan vasta iltapäivällä. Iso osa päivän myynnistä kerättiin näin verottomana.

Kukin yrittäjistä oli nimellisesti yksin vastuuhenkilönä yrityksessään, mutta syyttäjän mukaan bisnestä tehtiin yhdessä. Sisarukset osaavat hyvin suomea, joten asiointi pankkien ja muiden tahojen kanssa ei tuottanut heille vaikeuksia.

Veronkiertojuttua käsitellään käräjäoikeudessa useita päiviä tällä ja ensi viikolla. Vantaan poliisin tekemä esitutkinta tuotti tuhansien sivujen pituisen aineiston, jota osapuolet raahasivat tiistaina oikeuteen kärryillä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.