Ravintola-ala tiukennusehdotuksesta: Taas tavallista ihmistä kuritetaan

– Jälleen kerran pienen ongelmaryhmän takia kuritetaan muita ihmisiä.

Ravintola-alaa edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi ei ymmärrä sisäministeri Päivi Räsäsen esitystä ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamiseksi.

– Ei ole järkeä, että ihmiset istuvat ravintolassa kello neljään asti ja työllistävät sitten poliisia. Jos anniskeluaikoja saataisiin lyhennettyä, poliiseja ei tarvittaisi yöllä ehkä yhtä paljon kuin nyt, sisäministeri Päivi Räsänen sanoi eilen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Aittoniemen mukaan uudistuksella vain siirrettäisiin ihmiset valvotusta ympäristöstä jatkamaan juomista koteihin ja julkisille paikoille.

– Kaduilla elämä on todella villiä. Siihen ei haluta puuttua kunnolla, Aittoniemi sanoo.

Hän huomauttaa, että alkoholin kokonaiskulutuksesta vain kymmenesosa tapahtuu ravintoloissa.

"Pieni häiriöjengi on yhteinen ongelma"

Mutta mitä ravintola-ala esittää ratkaisuksi haittojen ehkäisyyn?

Hiljattain norjalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin, että jokainen ylimääräinen tunti anniskelua ravintolassa lisää tappeluiden määrää noin 17 prosenttia.

– Olen lukenut tämän tutkimuksen. Se tehtiin ilman vertailuryhmää, joten tulos on täyttä soopaa, Aittoniemi kommentoi.

Keskustelu aukioloajoista on käynyt kiivaana esimerkiksi Ruotsin Göteborgissa, missä useat yökerhot ovat auki aamuviiteen.

Ruotsin poliisi ei ole kuitenkaan yksimielinen aukioloaikojen tiukentamisesta. Alkoholinkäytön ja sen ongelmien on pelätty siirtyvän asuntoihin ja salakapakoihin.

Ranskassa yökerhot voivat pitää ovensa auki aamuseitsemään. Myönteisissä arvioissa tämän on katsottu piristävän myös matkailua.

Aittoniemi mainitsee, että esimerkiksi Islannissa aukioloaikoja aikaistettiin, kunnes palattiin taas entiseen.

– Todellisen ongelman etsimisen voi aloittaa keskustelemalla siitä, miksi vanhemmat hyväksyvät lastensa alkoholinkäytön ja hankkivat sitä heille. Voisi myös puhua siitä, miksi Suomessa ongelmakäyttöön ja julkijuopotteluun suhtaudutaan niin kevyesti.

Aittoniemen mukaan keinot eivät ole helppoja, mutta niihin "ei ainakaan kuulu ravintoloiden yötuntien supistaminen".

– Esimerkiksi järjestyshäiriöillä ja ravintolamaailmalla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Alkoholin kulutus ravintoloissa sitä paitsi laskee koko ajan.

Mitä tulee poliisin hälytystehtäviin, Aittoniemen mukaan pieneen häiriöjengiin puuttuminen on myös ravintoloiden etu.

"Olemme menossa itsestään hyvään suuntaan"

Aittoniemi laskee, että aukioloaikojen supistaminen voisi vähentää alalta kaksituhatta työpaikkaa. Laskelma perustuu siihen, että alkoholin kokonaiskulutuksesta ravintoloissa lähtisi pois yksi prosenttiyksikkö.

– Samaan aikaan maa on täynnä laittomasti toimivia ravintoloita, jotka jäävät valvonnan ulkopuolelle, Aittoniemi sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen ravintolakulttuuri on kaikkiaan muuttumassa hyvään suuntaan.

Tästä kertoo esimerkiksi suomalaisten ruokaravintoloiden menestyminen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aittoniemi toivoo, että jossain vaiheessa ravintoloita voidaankin kenties tarkastella enemmän kokonaisuutena.

Aittoniemi myös huomauttaa, että nuorten aikuisten alkoholinkäyttö on jo huomattavasti maltillisempaa kuin vanhojen ikäluokkien.

– Olemme menossa itsestään hyvään suuntaan, Aittoniemi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat