Mainos

Ravintola-ala: Kataisen esitys ainoa oikeudenmukainen ratkaisu

Ravintola-alaa edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi on tyytyväinen Kataisen esitykseen. Lapin mielestä sama aste ruoan arvonlisäverolle kaupoissa ja ravintoloissa on ainoa oikeudenmukainen ratkaisu.

- Jos nyt käy niin, että ravintolapalvelut jäisivät 22:een prosenttiin ja elintarvikkeet alennettaisiin 12:een prosenttiin, loisi valtio vaikeassa taloustilanteessa kilpailuvääristymän kaupan eduksi. Tämä ei voi olla minkään oikeudenmukaisesti toimivan hallituksen tahtotila.

Lapin mielestä ratkaisu, jota ministeri Katainen ehdottaa, toisi valtiolle enemmän verotuloja. Myös työllisyys paranisi.

- Ravintola-ala on huomattavasti työllistävämpi toimija kuin ruoan myyminen kaupassa. Ravintola-ala tuo eniten verotuloja ja ravintola-ala on myös huomattavasti syvemmässä taantumassa kuin päivittäistavarakauppa, Lappi perustelee.

Ravintolapalveluiden kysyntä on heikentynyt asteittain vuoden 2008 lopusta lähtien.

"Veronalennus suoraan hintoihin"

Arvonlisäveron alennus näkyy Lapin mukaan suoraan ravintoloiden hinnoissa. Lappi uskoo, että vero menee täysimääräisesti hintoihin.

Kymmenen prosenttiyksikön veronalennus eli alennus 22 prosentista 12 prosenttiin olisi tarkoittanut 8,2 prosentin alennusta ravintolaruokien hintoihin. Tuolloin esimerkiksi kahdenkymmenenviiden euron aterian hinta olisi noin pari euroa halvempi.

- Tuo aiempi 10 prosenttiyksikön veronalennus olisi tarkoittanut 9,20 euron lounassetelihinnassa 80 sentin hinnanalennusta. Jos yhteinen verokanta olisi 14 prosenttia, alennus ruokien hinnoissa olisi hieman pienempi, sanoo Lappi.

Koska ravintola-ala on hyvin vaikeassa tilanteessa, 14 prosentin arvonlisäveron alennus tarkoittaisi työllisyyteen merkittävää parannusta.

- Kun ravintolaruoka halpenee, tulee ravintoloihin lisää asiakkaita, mikä taas vaikuttaa siihen, että työntekijöitäkin tarvitaan lisää, Lappi perustelee.

Lue myös:

Katso Matti Maunun raportti Kajaanista (Seitsemän uutiset 17.8.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.