Ravihevosten kuntoa tarkkaillaan ärhäkästi – kuolema radalla harvinaista

Ei kiellettyjä aineita, eikä äärirajoille treenaamista. Ravikilpailuissa on tarkat säännöt, joita hevosurheilun keskusjärjestö pitää tarkasti silmällä.

– Lähtökohtana raviurheilussa on se, että vain terveet eläimet kilpailevat. Kilpailupaikalla on aina kilpailueläinlääkäri, joka yhdessä tuomariston kanssa valvoo hevosten kilpailukuntoisuutta ja vastaa eläinsuojelusta, kertoo Hippos ry:n eläinlääketieteellinen asiantuntija Pia Raistakka.

Merkinantoväline, ei piiska

Ravikilpailuissa on tarkat ohjeistukset myös hevosen käskyttämiselle. Hevosen ohjastaja saa käyttää ajovitsaa ainoastaan merkinantovälineenä.

Hevosta saa näpätä ajovitsalla ainoastaan rannetta taivuttamalla olkavartta nostamatta.

Ajovitsalla ei saa lyödä hevosta kärryihin tai varusteisiin, eikä sillä saa häiritä kanssakilpailijoita.

Huutaminen, melun aiheuttaminen ja sopimaton ajovitsan käyttö on kielletty. Kielletyksi ajotavaksi luetaan myös liiallinen ajovitsan käyttö, ohjaksista repiminen ja muu ruma ajotapa.

Myös ajovitsan suunta ja ohjasten käyttö on raviurheilussa tarkkaan määriteltyä.

Lähde: Hippos ry

Lauantaina Toto75-raveissa Tarantino-hevosen dramaattinen kuolema nosti monessa huolta ravihevosten kilpakunnosta.

– Valmentajan kertomuksen mukaan mitään ennalta havaittavia oireita ei ollut eli kuolema voi hyvinkin olla sydänperäinen.

– Koska tällaisia tapauksia ei voi ennakoida, se on oikeastaan jopa huonoa tuuria, että kuolema tapahtuu juuri kilpailusuorituksen aikana, Raistakka pohtii.

Tarantinon menehtymisen syy selviää syksyn kuluessa. Hevoselle tehdään Evirassa kuolinsyytutkimus ja siitä otetaan doping-näyte. Käytäntö on Raistakan mukaan tavallinen.

– Tavoitteena on toimittaa kaikki kilpailun yhteydessä kuolleet hevoset patologiseen tutkimukseen kuolinsyyn selvittämiseksi. 

Kuolemantapaukset kesken kilpailun ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

– Niitä tapahtuu keskimäärin kolme vuosittain. Joka vuosi yli 7000 hevosta juoksee noin 80 000 lähtöä eli siihen nähden kuolemantapaukset ovat hyvin pieni lukumäärä. Toki jokainen hevosen kuolema on valmentajalle ja omistajalle tragedia, Pia Raistakka kertoo.

Hevosilla ei sallita edes lääkejäämiä

Kuolema kilpailun aikana harvinaista

Yleisin kuolinsyy on akuutti sydämen vajaatoiminta - niitä on yli puolet tiedossa olevista kuolemantapauksista.

Äkillinen sydämen vajaatoiminta ei yleensä anna mitään oireita etukäteen, eikä niitä pysty tutkimuksilla seulomaan pois.

Muita yleisimpiä syitä kesken kisan aikana tapahtuneisiin kuolemantapauksiin ovat aortan repeytymä, vakavan loukkaantumisen aiheutumat vammat sekä erilaiset luusto- ja jännevammat.

Kisakuntoa kohottavat aineet ovat erityisen kiellettyjä hevosurheilussa. Hevosten doping-ainetestaus eroaa ihmisten vastaavasta siinä, että eläinsuojelulain mukaan hevoset eivät saa kilpailla minkään vieraan aineen vaikutuksen alaisena.

– Ihmispuolella testataan vain kiellettyjä aineita, siellä voi esimerkiksi käyttää jotain määrättyjä kipulääkkeitä.

– Jos hevosen doping-testauksessa tulee positiivinen näyte, syy voi olla esimerkiksi aiemmin käytetty kipulääkekuuri. Ne ovat kuitenkin harvoin sellaisia määriä, jotka voisivat vaikuttaa eläimen kilpailukuntoon, eläinlääketieteellinen asiantuntija Pia Raistakka linjaa.

Doping-tapaukset ovat raviurheilussa kuitenkin poikkeuksellisia, niitä ilmenee enintään kaksi tapausta vuodessa.

– Vaikka positiivinen näytetulos johtuisi aiemmin määrätystä antibioottikuurista, se käsitellään silti doping-tapauksena. Eläimestä ei saa löytyä mitään elimistölle vierasta ainetta.

Doping-tapaukset käsittelee ensin Eläinurheilun antidopingtoimikunta, jonka antaman lausunnon pohjalta hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö Hippos ry päättää rangaistuksesta.

Koelähdöllä lunastetaan kilpailuoikeus

Ravihevoselle kilpailusuoritus on aina fyysinen ponnistus. Eläinlääketieteen asiantuntija ei kuitenkaan usko, että kesken kisan tapahtuneet kuolemantapaukset johtuisivat hevosen liiallisesta treenaamisesta.

Hevosen kuntoa tarkkaillaan esimerkiksi ennen kilpailuluvan myöntämistä suoritettavalla koelähdöllä.

– Koelähdöllä hevonen osoittaa kilpailukuntonsa puhdasta ravia juosten, jolloin sen tulee saavuttaa tietty aika.  Sen myötä hevoset valikoituvat juoksemaan suunnilleen saman tasoisten kanssa.

– Valmentajat ovat kuitenkin pääsääntöisesti tarkkoja siitä, että hevoset ovat kunnossa ravikilpailuihin tuotaessa, Hippos ry:n eläinlääketieteellinen asiantuntija Pia Raistakka muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat