Mainos

Räväkät kuolinilmoitukset trendinä Ruotsissa

Kuolinilmoituksien kuvat ovat monipuolistuneet

Auringonlaskuun katoava purjevene, palloksi käpertynyt kissa tai vaikkapa suosikkiurheilujoukkueen tunnus... Melkein kaikki kelpaa nykyisin kuvitukseksi ruotsalaisissa sanomalehdissä julkaistaviin kuolinilmoituksiin.

Kuolinilmoitukset muuttuvat yhä persoonallisemmiksi ruotsalaisissa sanomalehdissä. Omaiset voivat valita kuvan kuolinilmoitukseen alati laajentuvasta valikoimasta. Käytännön uskotaan olevat ainutlaatuinen koko maailmassa. Ruotsalaislehtien "kuolleita"-palstan tunnelma onkin joskus kuin olisi eksynyt sarjakuvasivuille.

Kuolinilmoitukset alkoivat monipuolistua Ruotsissa kymmenisen vuotta sitten.

- Aiemmin ilmoituksissa näkyi lähinnä ristejä, mutta hiljalleen sanomalehdet alkoivat hyväksyä enemmän ja enemmän uusia symboleja. Kuvavalikoima laajeni nopeasti, kertoo Christer Larsson, Ruotsin suurimman päivälehden Dagens Nyheterin perheuutisista vastaava toimittaja.

Larsson selailee pientä vihkosta, jossa on valikoima piirroksia ja symboleja, joita hautaustoimistot tai omaiset ovat halunneet kuolinilmoituksia koristamaan. Kuvioita löytyy eri kategorioissa; esimerkiksi uskonto, eläimet, kukat ja kasvit, urheilujoukkueiden logot ja sekalaiset, johon kuuluvat mm. erilaiset soittimet, kynttilät, teddykarhut ja sydänkuviot.

- Yleensä symbolit liittyvät jotenkin vainajan työhön tai harrastuksiin. Esimerkiksi jakoavain voisi tarkoittaa, että poismennyt henkilö oli kätevä käsistään, Larsson kertoo.

Jokaiselle jotakin

Ruotsalaislehtien kuolinilmoitukset ovat luonnollisesti surullisia, mutta kiinnostavia. Monista ilmoituksista paljastuu jotakin olennaista vainajan elämäntaipaleelta.

Kun 76-vuotias Gerd Ljungbom menehtyi, hänen omaisensa valitsivat ilmoitukseen kuvan kilpapyörästä. Åke Ericsson puolestaan oli eläessään kova pelaamaan shakkia ja siksipä ilmoituksen koristamiseksi valittiin shakkikuningas.

Joy Nyströmin aviomies kuoli viime vuonna ja perhe selaili sanomalehden kuvavalikoimaa.

- Ensin ajattelimme valita kuvan kalastajasta veneessään, koska mieheni rakasti merta. Lopulta valitsimme kuitenkin pienen kukan, sinikellon, sillä hän piti niistä kovin, rouva Nyström kertoo.

Kyseessä on kuitenkin enemmän urbaani ilmiö, sillä maalla ihmiset suosivat yhä kuolinilmoituksissa perinteisiä ristejä. Myös esimerkiksi naapurimaassa Norjassa ilmoitukset ovat vielä hillittyjä ja useimmiten ne kuvitetaan juuri ristein. Suomessa piirroksia käytetään silloin tällöin, mutta ei yhtä säännöllisesti ja monipuolisesti kuin Ruotsissa.

Ruotsalaislehdet haluavat kuitenkin pitää yllä kunnioitusta vainajia kohtaan. Kaikki kuvat ovat väritykseltään mustavalkoisia, eikä mitä tahansa kuviota paineta kuolinilmoituksiin.

- Emme hyväksy savukkeen kuvaa, mutta hyväksymme sen sijaan piipun. Emme voi hyväksyä myöskään oluttuoppia, mutta viinilasi on ihan käypä, sanoo Dagens Nyheterin Christer Larsson.

Useimmiten vainajan omaisten piirtämät kuvat hyväksytään ilmoituksiin, mutta poikkeuksiakin on.

- Kerran meille lähetettiin kuva hampurilaista grillaavasta miehestä, jolla oli ylävartalo paljaana. Emme voineet valitettavasti sitä kuvaa julkaista, koska se olisi voinut järkyttää monia, Larsson muistelee.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.