Mainos

Rautavaaran Aikamme laulu Turun musiikkijuhlilla

Turun musiikkijuhlilla kuullaan ensimmäisen kerran Suomessa kokonaisuudessaan Einojuhani Rautavaaran teos Aikamme laulu. Teoksen esittää huomenna sen tilaaja Tokion filharmoninen kuoro johtajanaan Chifuru Matsubara.

Tokion filharmoninen kuoro tilasi viime vuosikymmenen alussa Rautavaaralta kappaleen, jolla tulisi olla suhde kuohuvaan nykyaikaan. Säveltäjän teos pohjautuu elämäntuskaa ja arvoitusta huokuviin Federico Carcia Lorcan runoihin. Näin tilaaja sai toivomansa kaltaisen sävellyksen eli teoksen, jolla on suhde kuohuvaan nykyaikaan.

Rautavaaraa esittävä kuoro on perustettu 1956. Se on yksi Japanin arvostetuimpia ja tasokkaimpia kuoroja, jolla on takanaan yli 100 japanilaisen kuoroteoksen kantaesitykset. Einojuhani Rautavaaran ohella myös muut merkittävät nykysäveltäjät ovat kirjoittaneet sävellyksiä kuorolle.

Johtaja Chifuru Matsubara on mies, joka selviytyy Turun musiikkijuhlilla suomen kielellä. Hän on suorittanut kotimaisten musiikinopintojensa lisäksi opintoja Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt niitä monilla mestarikursseilla Euroopassa. Matsubara on johtanut Suomessa muun muassa Radion kamarikuoroa ja Ylioppilaskunnan Laulajia. Filharmonista kuoroa hän on johtanut vuodesta 1997.

Rautavaaran lisäksi kuoron ohjelmistoon kuuluu Betel-kirkon konsertissa J.S. Bachia, R. Murray Scaferia ja japanilaisten nykysäveltäjien teoksia. Ennen iltakonserttia musiikkijuhlilla nautitaan kamarimusiikin wieniläisestä iltapäivästä. Sen tarjoilee Schubertin ja Straussien sävelin kvartetti, jossa soittavat sellisti Martti Rousin ja pianisti Juhani Lagerspetzin kanssa venäläinen viulisti Pavel Vernikov ja italialainen alttoviulisti Bruno Giuranna. Viime perjantaina alkaneet Turun musiikkijuhlat päättyvät sunnuntaina.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.