Mainos

Rautatieläisten lakko ei uhkaa juhannusliikennettä

Rautatieläisten liitto ja Rautatievirkamiesliitto suunnittelevat maanantain vastaisena yönä ulosmarssia, joka uhkaa pysäyttää Suomen junaliikenteen.

Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Vesa Maurialan mukaan liittojen mielenilmaus suuntautuisi valtiota omistajana kohtaan, ei VR:ää kohtaan.

- Kun katsotaan sitä, kuinka rautatiealan ympäristö on kehittynyt, niin aivan samalla tavalla kuin muutenkin yhteiskunnassa, valtion omistajapolitiikka myös VR:ää kohtaan on mielestämme koventunut.

- Siitä osoituksena ovat nyt ilmoitetut massiiviset eli 1500 Cargon työntekijää koskevat lomautukset. Samoin on ollut aiemmin myös keskustelua kuinka rautateillä kilpailua lisättäisiin, Mauriala kertoo MTV:n uutisille.

Edes 1990-luvun lamassa ei henkilöstöleikkausta

Ammattiliitot toivovat valtio-omistajalta vastuullisuutta VR:n strategisesti merkittävän aseman takia. Mauriala kertoo liittojen myös toivovan, että päästäisiin tämmöisestä pikavoittojen maailmasta pitkäjänteiseen kehittämiseen.

- VR:llähän on taustalla se, että se on ollut henkilöstöpolitiikassa tähän asti malliyhtiö ja rautatiealan ammattiliitot on yhdessä VR:n kanssa vuosia osallistuneet tämän yhtiön kehittämiseen ja myös saneeraamiseen, vaikkapa silloin kun konepajoja yhdisteltiin ja lakkauteltiin.

- Kuvaavaa on se, että VR ei turvautunut edes 1990-luvun alun suuressa lamassa vaan silloinkin hoidettiin hyvällä henkilöstöpolitiikalla asiat.

Ammattiliitot peräänkuuluttavat rautateitten perustehtävää ja sitä, että vaikka jyrkkä taloudellinen taantuma on päällä, niin perusinfrastruktuurista täytyisi pitää huolta. Rautateillä työskentelevien mielestä rautateitten päätehtävä on, että ihmiset ja tavarat pystytään kuljettamaan ekologisesti ja turvallisesti paikasta toiseen.

Liitot toivovat ymmärrystä

Liitot miettivät mielenilmauksen laajuutta ankarasti.

- Meidän jäsenistö haluaa, että ne vahingot, joita tällaisessa tilanteessa aina yksittäiselle ihmiselle tai työmatkalaiselle saattaa syntyä, jäisi mahdollisimman pieniksi, mutta kuitenkin niin, että ammattiliiton perustehtävä tulee hoidetuksi.

Mielenilmaus on tämän takia suunniteltu ensi viikon alkuun, jolloin sillä ei olisi suuremmin vaikutusta juhannusliikenteen alkuun.

- Kaikella tällä käytännön toteutuksella jota mielenilmaukseen liittyy, pyritään siihen että vaikutukset ovat riittävät, mutta jäisivät inhimillisiksi tavalliselle matkustajalle. Tietysti me siinä tilanteessa vaikutuksia pahoittelemme ja toivomme kuitenkin että ymmärrystä tämmöiseen toimenpiteeseen riittää.

Rautatieläisten liiton ja Rautatievirkamiesliiton hallitukset keskustelevat mielenilmauksesta tänään, ja he pyrkivät myös hyvään vuoropuheluun valtio-omistajan kanssa.

- Jos tämmöiseen tilanteeseen (mielenilmaus) joudutaan, on selvää että ammattiliitot ja työnantaja, toivottavasti ja uskon näin, hyvässä hengessä pystyvät keskustelemaan siitä, että missä tämmöisen toimenpiteen rajat kulkee, Mauriala kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.