Mainos

Rautakirja osti kaksi kioskiketjua Virosta

Sanoma-WSOY-konserniin kuuluva Rautakirja laajentaa toimintaansa Baltiassa. Yhtiö on ostanut Virosta kaksi kioskiketjua ja perustanut Viron suurimman kustantajan, Eesti Ekspress -ryhmän kanssa jakeluyhtiön, joka nousee Viron suurimmaksi lehtijakelijaksi.

Eesti Ekspressin omistuksessa olevaan Plusspunkt-ketjuun kuuluu kaikkiaan 75 kioskia Tallinnan alueella. Niiden liikevaihto on noin 70 miljoonaa kruunua eli yli 25 miljoonaa markkaa.

Plusspuntin lisäksi Rautakirjan virolainen tytäryhtiö Lehti-Maja on ostanut lähinnä Tarton alueella toimivan TBC Tubaka-yhtiön 23 kioskia. Kauppojen jälkeen Rautakirjalla on omistuksessaan lähes 200 kioskia Virossa.

Kioskit hoitavat sekä suurten virolaiskustantajien että ulkomaisten lehtien jakelun. Kauppa merkitsee Rautakirja-yhtymän liikevaihdon kaksikertaistumista Virossa, kertoo toimitusjohtaja Hannu Syrjänen. Kaikkiaan Lehti-Maja Eestin liikevaihto kipuaa 170 miljoonaan kruunuun eli yli 50 miljoonaan markkaan.

Lehtitukkukauppaa

Lehtitukkukauppaa varten on perustettu uusi jakeluyhtiö Lehepunkt, jonka osakkaina ovat Ekspress-ryhmä ja Lehti-Maja. Sen vuositason liikevaihdoksi arvioidaan noin 150 miljoonaa kruunua eli noin 55 miljoonaa markkaa.

Yhtiö aloittaa toimintansa jo marraskuun aikana. Se toimittaa sekä virolaiskustantajien että ulkomaisten kustantajien lehdet yli 800 myyntipisteeseen ympäri Viroa. Yhtiö vastaa yksinomaan tukkujakelusta. Sen sijaan se ei huolehdi päivälehtien kotiinkannosta, selvittää toimialajohtaja Erkki Järvinen.

Baltia kiinnostaa

Baltia tuntuu tällä hetkellä kiinnostavan useita ulkomaisia mediataloja. Rautakirja on hankkinut omistukseensa mm. 90 prosenttia Viron johtavasta elokuvien levitys- ja teatteriyhtiöstä. Tallinnan ja Viron alueella se hallitsee 60 prosenttia paikallisista elokuvateatterista.

Myös Latviassa Rautakirjalla on noin 60 prosentin markkinaosuus maan elokuvateatteritoiminnasta. Rautakirja ei kuitenkaan ole markkinoilla yksin, sillä parhaillaan ruotsalaiset ja norjalaiset kustantajat käyvät kilpaa siitä, kuka saa omistukseensa Liettuan ainoan iltalehden.

Ruotsalainen Marieberg puolestaan on hankkinut omistukseensa Latvian suurimman päivälehden Dienan ja käy parhaillaan neuvotteluja televisiopuolella Latvian mainoskanava LNT:n ostamisesta. LNT on kiinnostunut virolaisesta mainoskanava TV1:stä, jota mm. Suomen MTV havitteli jonkin aikaa omistukseensa.

Latvian uutistoimiston Letan kerrotaan suunnittelevan laajentumista koko Baltian kattavaksi. Se on mainittu Viron yksityistettävän uutistoimisto Etan mahdollisena ostajana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.