Rautakiran viime vuosi oli kasvua

Sanoma-WSOY-konserniin kuuluvan Rautakirjan viime vuosi sujui kasvun merkeissä. Yhtiön liikevaihto kasvoi kymmeneksen 3,8 miljardiin markkaan ja tulos rahoituserien jälkeen koheni runsaat 3 prosenttia 228 miljoonaan markkaan. Konsernin liikevoitto oli 12,1 prosenttia edellisvuotta parempi eli 222,6 miljoonaa markkaa.

Rautakirjan kaikki toimialat kasvattivat liikevaihtoaan. Pizza Hut -ketjua lukuunottamatta kaikki konsernin osat paransivat myös tuloksiaan. Konserni on vuoden aikana laajentunut vahvasti Viroon ja Latviaan yhtiön päätoimialoilla kioski- ja lehtitukkukaupassa, kirjakaupassa ja elokuvatoiminnassa. Kotimaassa Rautakirja on kasvattanut omistustaan mm. Jokerit HC:ssä. Kun yritysostojen vaikutukset eliminoidaan, liikevaihdon vertailukelpoiseksi kasvuksi jää 6,5 prosenttia. Rautakirjan kioskikauppa, johon kuuluvat R-kioskit Suomessa ja Virossa sekä Veikkausrasti, kasvatti liikevaihtoaan noin 14 prosenttia 2 miljardiin markkaan.

Kioskikaupan liikevoitto parani kolmanneksella 97,3 miljoonaan markkaan. Lehtitukkukaupassa sekä liikevaihto että liikevoitto kasvoivat 7-8 prosentin tahtia, liikevaihto noin 917 miljoonaan ja liikevoitto 56,7 miljoonaan markkaan. Kirjakauppatoimiala, johon Suomalaisen Kirjakaupan lisäksi kuuluvat Yliopistokirjakauppa ja virolainen Astro Raamatud, kasvoi liki 6 prosenttia 637 miljoonaan markkaan ja paransi tulosta melkein 30 prosenttia 36 miljoonaan markkaan.

Rautakirjan Elokuvatoiminta-yksiköllä on Finnkinon lisäksi tytäryhtiöt Virossa ja Latviassa. Se kasvoi runsaat 4 prosenttia 260 miljoonaan markkaan ja tulos parani 11,4:stä 15 miljoonaan markkaan. Eurostrada- ja Motorest-taukopaikoista sekä Pizza Hut -ravintoloista muodostuva ravintolatoiminta kasvoi yli 7 prosenttia 228 miljoonaan markkaan. Liiketulos painui Pizza Hutin ongelmien vuoksi 13,3 miljoonaa markkaa miinukselle, kun se vuotta aiemmin oli 4,5 miljoonaa plussalla.
(STT)
Rautakirjan pörssitiedote

Lue myös:

    Uusimmat