Video: Autokuski Maken huikea ura: 1 200 000 kilometriä pääministeri kyydissä: "Hieno mies"

Markku Nieminen jää tänään eläkkeelle 43 valtioneuvostovuoden jälkeen. Asvaltti on kulunut kymmenen eri pääministerin kanssa. Nykyinen ja häntä edeltänyt pääministeri kehuvat Niemistä estoitta.

Tänään eläköityvä Markku Nieminen pääsi töihin valtioneuvostoon vuonna 1972.

– Kyllä jo pääministeri Liinamaata ajoin, kun hallitus vaihtui. Oli 13. päivä kesäkuuta [1975], perjantai. Silloin ajettiin lippu ylhäällä nämä hallitustenvaihdot ja autosta tippui lippu puolitankoon. Lopulta Liinamaa sanoi, että eiköhän oteta tuo lippu pois, ettei tiedä huonoa onnea, muistelee Nieminen. 

Niin, Liinamaan kausihan jäi hyvin lyhyeksi, että ehkä lipulla oli merkitystä?

– Saattaa olla joo, hymyilee Nieminen.

Tuore pääministeri Juha Sipilä pääsi tänään konkarikyydillä eduskuntaan. 

– Erinomainen kyyti ja hieno mies. Hän kertoi juuri, että olen kymmenes pääministeri hänen kyydissään, kommentoi Sipilä kyytiä tuoreeltaan. 

Stubb: Rautainen ammattilainen

Seuraavaksi paikalle saapuu pääministerin salkun Sipilälle siirtänyt Alexander Stubb. Millaista kyytiä Niemisen kyyti on ollut?

– Todella hyvää kyytiä. Make on ihan huikea kaveri. Miettikää, jos hän olisi nauhoittanut jokaisen keskustelun. Make on hieno mies, kehuu uusi valtiovarainministeri. 

Palataan vielä historiassa vähän taaksepäin. Ennen ja nyt, mikä on muuttunut, kuljettaja-Nieminen?

– Alkuajat olivat leppoisempia. Ei ollut mediaa niinkään, eikä autopuhelimia. Kun lähdettiin matkalle, niin oltiin matkalla. Silloin oli myös vapaat nopeudet, sanoo pääministerikuski.

Onko näin navigaatioaikana ikävä karttoja?

– Ei ole enää, mutta toisaalta sitä taantuu, kun silloin piti paljon enemmän mietiskellä. Nyt on niin paljon helpompaa kun on navigaattorit.

– Make on rautainen ammattilainen. Markku on nähnyt muutoksen niistä ajoista, kun pääministerillä ei ollut kännykkää. Nyt istutaan padit ja iPhonet kourassa ja hoidetaan hommia. Paljon on kaveri nähnyt, jatkaa Stubb. 

Kenen pääministerin kanssa tuli juteltua eniten?

– Lipposen kanssa. Hän oli kuitenkin kokonaiset kaksi kautta.

Suomea päästä päähän – myös polkupyörällä

Lempiaiheena viimeisen (Stubb) rupeaman ajan on ollut kuntopyöräily.

– Pyöräily on minulle kova harrastus. Suomen olen ajanut useamman kerran päästä päähän, jatkaa Nieminen.

– Viimeksi tänä aamuna, kun oli viimeinen keikka, niin juteltiin viimeisimmistä lenkeistä. Make taisi vetää pari päivää sitten 113 kilometriä ja eilen 72, että tältä pohjalta se Make sinne Pirkan Pyöräilyyn nuorena miehenä lähtee. 

Tärkein ominaisuus tällaisessa työssä on "Maken" mukaan rauhallisuus. Kysytään vielä, että paljonko niitä kilometrejä oikein syntyi?

– Noin 1 200 000. Se on aika tarkkaan laskettu, mutta ei ihan kilometrilleen.

Ja herkkusuille: parasta munkkikahvisijaintia Nieminen ei suostunut paljastamaan.

Lue myös:

    Uusimmat