Rauman telakkaa uhkaa lopettaminen – STX:n johto koolla

STX aikoo lopettaa toimintansa Rauman telakalla. STX Finlandin hallitus on MTV3:n tietojen mukaan tänään koolla ja käsittelee asiaa. Telakkayhtiön odotetaan kertovan lopettamispäätöksestään viikonvaihteessa.

STX:n vetäytyminen on kova isku Rauman seudun työllisyydelle. Telakalla on 750 työntekijää, joista puolet on ollut viime aikoina lomautettuna.

Merkkejä STX:n ratkaisusta on ollut jo ilmassa. Elokuun lopulla tuli tieto, että tanskalaisvarustamon tilaamien autolauttojen rungot tehdään Turun telakalla. Samoihin aikoihin Rauman telakan johtaja Timo Suistio jätti yhtiön.

Rauman kaupunki on valmistautunut huonoihin uutisiin jo useita kuukausia.

- Onhan se iso, vaikea asia ja vaatii kovia toimia myös kaupungilta, jos näin käy, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo.

Kaupunginjohtaja elättelee toiveita, että telakan toimintaa voitaisiin jatkaa tavalla tai toisella.

- Meillä on suunnitelmia ja vähän toivoakin, että telakka saataisiin eriytettyä STX Finlandista ja perustettua oma yhtiö. Rahoitusta sellaiseen toimintaan ei ole helppo löytää, mutta katsotaan, sanoo Koski.

Rauman telakka on saanut huonosti tilauksia. Rakenteilla oleva ulkovartiolaiva luovutetaan marraskuun lopulla.

STX Finland omistaa uhanalaisen Rauman telakan lisäksi Turun telakan sekä puolet Helsingin telakasta, josta toinen puoli on venäläisomistuksessa. STX:n hallituksen lähiaikojen ratkaisut vaikuttavat myös muihin telakoihin.

STX:n korealainen emoyhtiö on pitkään ollut talousongelmissa ja se on kaupitellut Suomen telakoitaan.

Syy laivanrakennusalan ongelmiin on tuttu: maailmalla on liikaa telakoita ja liian vähän tilauksia uusista aluksista.

Lue myös:

    Uusimmat