Mainos

Rauman satamassa roihuaa luotsisota

Valtio yrittää upottaa luotsausta harjoittavan yksityisen yrityksen Raumalla.

Raumalla on syntynyt lihava riita luotsaustoiminnasta. Riidan osapuolina ovat elokuussa toimintansa aloittanut ensimmäinen yksityistä luotsausta harjoittava yritys Baltic Pilot ja valtio.

Valtio pitää yksityistä luotsausta laittomana, mutta ei ole pystynyt löytämään lainkohtaa, joka tämän aukottomasti vahvistaisi.

Finnpilotin toimitusjohtaja Matti Pajula sanoo MTV:n uutisille, että luotsausta koskeva lainsäädäntö on kokonaisuus, jossa on lähdetty siitä, että on yksi valtakunnallinen toimija. Hän sanoo, että monopoliasema on taattu laissa ja se on kansainvälisesti säädetty.

Baltic Pilotin toimitusjohtaja Joakim Håkans on sitä mieltä, että yksityisellä luotsausyhtiöllä on elinkeinovapaus.

- Tätä vapautta voidaan kyllä rajoittaa, mutta siitä pitää olla perustuslaissa merkintä. Emme näe mitään mainintaa myöskään luotsauslaissa, Håkans sanoo.

Hän ei myöskään allekirjoita väitettä velvoitetusta monopoliasemasta. Håkans sanoo, että Euroopassa on useita maita, joissa on sekä valtiollisia että yksityisiä luotsausfirmoja.

Kyseessä on iso liiketoiminta: Suomessa luotsataan vuodessa 36 000-37 000 laivaa.

Sekä Pajula että Håkans sanovat, että lakia pitää selkiyttää.

Kun Merenkulkulaitos ei lain nojalla Baltic Pilotin toimintaa heti alkusyksystä pystynyt pysäyttämään Luotsausliitto vei asian oikeuskanslerille. Syyskuussa järjestettiin luotsaustoiminnan ylimmän valvojan Liikenne- ja viestintäministeriön tiloissa riitaa rauhoitteleva palaveri.

- Tehtiin herrasmiessopimus Liikenneministeriössä ja saatiin siitä jopa kirjallisesti lupa toimia, kunnes oikeuskansleri antaa oman lausuntonsa, operatiivinen päällikkö Markku Soini Baltic Pilot Ltd Oy Ab:sta kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö lopetti aselevon viime viikolla.

- Liikenneministeriö lähetti meidän asiakkaille tiedotteen, jossa he toteavat, että meidän toiminta on heidän mielestään laitonta. Tämä tietysti pelästytti meidän asiakkaat, Soini kertoo.

Eilen Baltic Pilot puolestaan lähestyi asiassa Kilpailuvirastoa kysyen voiko ministeriö tulkinnanvaraisen lain nimissä kilpailijansa asiakkaita pelotella. Kiista tulee jatkumaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.