Mainos

Raumalla poltetaan pian eläinjätettä

Rauman Voima Oy aikoo kokeilla eläinperäisen jätteen käyttöä voimalaitospolttoaineena. Kyseessä on vuoden mittainen kokeilu, jonka aikana selvitetään eläinjätteen soveltuvuus voimalaitoksen polttoaineeksi ja käytön vaikutukset ympäristöön.

Polttoaineena käytettävä jäte käsittää kuivattua ja steriloitua liha-luujauhoa sekä eläinrasvoja. Tällaiset jätteet on lain mukaan muutenkin hävitettävä polttamalla. Aiemmin eläinrasvat hävitettiin tavallisissa öljykattiloissa, mutta uuden asetuksen mukaan ne täytyy polttaa joko jätteenpolttolaitoksessa tai muun polttoaineen seassa. Raumalla eläinjäte sekoitetaan poltettavan puunkuoren joukkoon.

Rauman Voima Oy:n toimitusjohtaja Timo Pitkänen ei vielä povaa varmaa menestystä eläinjätteen poltolle:

- Selvitämme kokeilussa miten eläinjäte käyttäytyy polttoprosesseissamme ja millaisia investointeja sen jatkuva käyttö vaatisi.

Eläinrasva polttoöljyn veroista

Eläinperäisen jätteen energia-arvo on melko hyvä. Eläinrasva vastaa lämpöarvoltaan raskasta polttoöljyä ja liha-luujauhon energia-arvo on puun kanssa samalla tasolla.

- Eläinrasva on periaatteessa puhdas luonnontuote. Sen aiheuttamat päästöt ovat huomattavasti polttoöljyä pienemmät. Kyseessähän on biopolttoaine, sillä ilmaan ei vapaudu fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Pitkänen toteaa.

Eläinjätteet kerätään teurastamoilta eri puolilta Suomea. Vuoden aikana Raumalla poltetaan kokeilun yhteydessä enintään tuhat tonnia eläinrasvoja ja viisisataa tonnia liha-luujauhoa. Määrä on viidentoista prosentin luokkaa kaikesta Suomessa syntyvästä eläinjätteestä. Siitä ei siis synny suurta kivijalkaa Suomen energiantuotantoon.

- Jos kaikki Suomen eläinperäinen jäte käytettäisiin täällä Raumalla, vastaisi se noin kymmentä prosenttia meidän laitoksemme polttoainetarpeesta, Pitkänen laskeskelee.

Hajuhaittoja eläinjätteen poltosta ei Rauman seudulle tule. Jäte on steriloitu, eikä siinä ole voimakasta hajua. Vuoden koeajan jälkeen Rauman Voima Oy tekee päätöksen, lähteekö se hakemaan uudelle polttoaineelle ympäristölupaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.