Mainos

Rauma tarjosi ilmaisen ehkäisyn - aborttien määrä puolittui

Suomessa vain harvat kunnat tarjoavat nuorille maksuttoman ehkäisyn valtakunnallisesta suosituksesta huolimatta, arvioi Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri, dosentti Dan Apter.

Hänen mukaansa monet kunnat säästävät ehkäisykustannuksissa, eivätkä ota huomioon aborteista tulevia moninkertaisia menoja.

– Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suosittaneet jo monta vuotta, että kunnat tarjoaisivat alle 20-vuotiaille ilmaisen ehkäisyn. Tätä suositusta toteuttaa hyvin pieni vähemmistö, ehkä vain kymmenisen kuntaa, Apter harmittelee.

Kuntaliiton mukaan virallisia tilastoja maksuttoman ehkäisyn tarjoajista ei ole.

Rauma Satakunnassa on tarjonnut jo useamman vuoden ilmaista ehkäisyä alle 20-vuotiaille hyvin tuloksin. Kaupungin aborttiluvut ovat puolittuneet.

– Olemme laskeneet, että säästämme vuosittain noin 60 000 euroa, kun tarjoamme ilmaiset pillerit, kertoo Rauman perhekeskuksen päällikkö Anne Vertainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 20-vuotiaiden abortit ovat viime vuosina vähentyneet. Samalla kuitenkin toistuvat raskaudenkeskeytykset painottuvat yhä nuorempiin ikäluokkiin. Viimeisin tilasto vuodelta 2013 osoittaa, että alle 20-vuotiaista 12 prosentille oli tehty abortti aiemminkin.

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa vuosittain noin 10 000. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.