Mainos

Rauli Virtanen: Kosovossa tapahtumassa kansanmurha

Rauli Virtanen ja Rita Strömmer palasivat eilen Suomeen Kosovon taisteluiden keskeltä. Aseelliset, kommandopipoiset joukkiot riehuivat kaupungilla ryöstäen ja polttaen taloja.

Yhtään kansainvälistä avustusjärjestöä ei ole enää paikalla. Punainen Risti on joutunut myös lähtemään pois. Auttajia ja tiedottajia tapahtumista ei juurikaan ole enää paikalla. Tätä murehtii toimittaja Rauli Virtanen.

Koska Suomi ei ole Nato maa, Virtasella oli mahdollisuus jäädä Pristinaan.
- Meidän viisumeita tai passeja ei kerätty pois, kuten monille muille kävi, hän kertoo. Miellä oli velvollisuuden tunne jäädä katsomaan, mihin tilanne johtaa.
Kuvaaminen oli siellä todella hankalaa. Virtasen ja Strömmerin oleminen ja elintila pieneni koko ajan. Lopulta he päätyivät albaaniystävien talon alakertaan, mistä materiaalia kuvattiin kyttilä valossa.

- Toivomme parasta ja pelkäämme pahinta. Pahin on meidän mielestä vielä edessä. Voidaan puhua kansanmurhasta, niin systemaattista se on. Poltetun maan taktiikkaa sovelletaan; kylät poltetaan ja ihmisten omaisuus varastetaan. Albaaneilta viedään passit, joten he eivät voi todistaa henkilöllisyyttään ja palata sinne. Tämä on Milosevicin taktiikkaa. Hyvin hirvittäviä asioita tapahtuu siellä tällä hetkellä, Virtanen kertoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa tänäiltana.

Yhdestoista hetki lähteä

Lähtö oli Pristinasta erittäin hankalaa. Monikaan tv-ryhmä ei ole saanut sieltä kameroitaan mukaan. Poliisit ja sotilaat ovat tehneet hyvän bisneksen myymällä ulkomaalaisilta toimittajilta väkisin otettuja tv-kameroita ja panssaroituja autoja.

-He luulivat, että minullakin oli sellainen auto. Kuusi konepistoolein varustettua poliisia ympäröi minut ja vaati panssaroidun auton avaimia. Tilanne oli hyvin uhkaava, Virtanen kertoo.
- Oli yhdestoista hetki poistua maasta, Virtanen totesi.
Suomalaisena ei ollut enää turvallista olla, sillä Suomesta on viety sinne myös sodassa käytettäviä laitteita. Näistä on kerrottu Jugoslavian lehdissä.

Rauli Virtasen Kosovo-raportti sunnuntaina

MTV3:n sotakirjeenvaihtaja Virtasen ja kuvaaja Strömmerin paluureitti kulki kansainvälisten avustustyöntekijöiden kolonnassa Pristinasta pommitusten raunioittaman tynkä-Jugoslavian kautta Unkariin ja sieltä edelleen Suomeen.

Virtanen jäi saarroksiin Kosovon suurimpaan kaupunkiin Pristinaan, kun Nato aloitti massiiviset ilma-iskunsa viikko sitten. MTV3 esittää sunnuntaina 4.4. klo 22.40 Virtasen erikoisraportin Kosovosta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.