Mainos

Rauhantyötä kulttuurin keinoin

Ydinvoimalan varjo ei lankea loviisalaisten ylle, kun Hiroshima-päivän kunniaksi jo kuudennentoista kerran järjestettävän Loviisan rauhanfoorumin päätöskulkue kantaa kynttilälyhtyjä mereen, toivomaan rauhaa koko maailmaan.

1980-luvun lopulla käynnistynyt aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelu on tuonut 7 500 asukkaan pikkukaupunkiin kotimaan poliittisen johdon tukeman ja kansainvälisiä rauhanpalkintoja jakavan instituution, joka yrittää Loviisan kirkkoherran Veli-Matti Hynnisen mukaan rakentaa kulttuurin keinoin rauhaa silloinkin, kun se ei ole muualla muodikasta.

Presidentti Tarja Halosen suojeleman Loviisan rauhanfoorumin teemoina 2002 olivat suomalaisugrilaisten sukukansojen kohtaaminen sekä biologisen sodankäynnin ynnä kemiallisten aseiden rooli maailman uhkatekijänä. Kansainvälistä väriä tapahtumaan toi muiden muassa irlantilaista kansanmusiikkia soittava unkarilainen yhtye, jolla on suomalainen nimi "Hirvi".

Hiroshima-päivänä 6.8. järjestettiin myös viidennet Loviisan Rauhanjazzit. Jazzien taiteellisena johtajana toimiva saksofonisti Jari Perkiönmäki, oli kerännyt ympärilleen Rauhan Foorumi All Stars -yhtyeen: Mika Mylläri kitarassa, Tuomo Dahlbom trumpetissa, Jorma Ojanperä bassossa ja Tommi Vainikainen rummuissa improvisoivat etno-jazzia suomalaisen kansanlaulun tunnelmissa.

Loviisan rauhan rakentamiseen kuuluu oleellisena osana rauhanlettu "Peacecake". Savolaisesta muurinpohjataikinasta oliiviöljyllä jalostettu tuote, jonka kulinaariset aromit suitsuttavat tekijöidensä mukaan rauhaa maailman ääriin.

Ensi vuonna Loviisaan lähtee rauhaa rakentamaan myös Presidentti Tarja Halonen, joka on lupautunut jakamaan viidennen Loviisan rauhanpalkinnon. Aiemmat palkinnot ovat saaneet romanianunkarilainen piispa László Tökés, metropoliitta Kirill Moskovasta, kirjailija Jaan Kross Virosta ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta Suomesta.

(Merja Ahlström/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.