Mainos

Rauhanturvaajien joulu kaukana kotoa: "Lunta ei ole, mutta pukki löytää Afganistaniinkin"

Noin 300 suomalaissotilasta viettää joulua poissa kotoaan kriisinhallinta-alueilla ympäri maailmaa.

Everstiluutnantti Esko Salminen Afganistanista kertoo, että suomalaiset perinteet tuovat ulkomaillakin tuttua joulun tunnelmaa.

– Katsottiin joulurauhan julistus Suomesta tulevana lähetyksenä. Sen jälkeen meillä on jouluillallinen, ja kyllä joulupukkikin löytää tiensä tänne meidän luoksemme. Päivä päättyy siihen, että meillä on joulujumalanpalvelus lähellä puoltayötä, Salminen kertoo.

Joulunaikaan noin kolmasosa Afganistanissa palvelevista on vapailla ja kaksi kolmasosaa töissä. Nuorimmat Afganistanissa joulua viettävistä ovat 19-vuotiaita ja vanhimmat viidenkympin paremmalla puolella.

Vaikka joukot ovat jatkuvassa valmiustilassa ja operatiivista toimintaa tehdään pyhinäkin normaalisti, pääsee Salmisen mukaan Afganistanissa yllättävän hyvin joulumielelle.

– Ulkona on kymmenen astetta lämmintä ja lumesta ei tietoakaan, mutta tunnelma on silti korkealla. Illalla saadaan samantapaista ruokaa kuin Suomessakin ihan laatikoista kinkkuun ja salaatteihin.

Joulukuusia ei Afganistanissa luonnonvaraisina juuri kasva, mutta rauhanturvaajia varten on hankittu muoviset kuuset.

Joukot ovat aattona koristelleet ne yhdessä.

– Täällä ollaan menty tosiaan muovikuuseen, sillä sen ainakin pitäisi säilyä näissä olosuhteissa. Ainakaan neulaset eivät tipu tänä jouluna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.