Mainos

Rauhanturvaajien etujoukko Somaliaan

Somaliaan odotetaan kaikkiaan 8000:aa Afrikan unionin rauhanturvaajaa. Joukkojen tehtävä on auttaa Somalian väliaikaista hallitusta lujittamaan otettaan maasta.

Afrikan unionin rauhanturvaajien etujoukko on saapunut Somaliaan. Baidoan kaupunkiin saapui kymmeniä Ugandan armeijan sotilaita.

AU:n rauhanturvaoperaation tarkoituksena on auttaa Somalian väliaikaista hallitusta lujittamaan otettaan maasta. Ugandan lisäksi Somaliaan odotetaan joukkoja myös Nigeriasta, Ghanasta, Malawista ja Burundista. Joukoista on kaavailtu 8000 sotilaan vahvuisia.

Baidoan lentokenttä eristettiin ugandalaisten saapumisen ajaksi. Hallituslähteen mukaan islamistit ovat uhanneet rauhanturvaajia iskuilla, minkä vuoksi tiukat turvatoimet on katsottu tarpeellisiksi.

Baidoa on maan keskiosassa sijaitseva kaupunki, jota hallitus piti tukikohtanaan silloin kun pääkaupunki Mogadishu vielä oli islamistien hallinnassa. Somalian hallituksen joukot löivät islamistit joulukuussa Etiopian joukkojen tuella. Rauhanturvajoukkojen pyrkimyksenä on nyt auttaa hallitusta pitämään yllä järjestystä, kun Etiopian joukot ovat poistumassa maasta.

Mogadishua ovat viime viikolla koetelleet pahimmat väkivaltaisuudet islamistien kukistumisen jälkeen.

Uganda on tarjonnut Somaliaan kaikkiaan 1500 sotilasta. Ugandan edustaja kiisti vielä tänään etujoukkojen saapumisen maahan.

Sovintokokous huhtikuussa

Somalian kansallinen sovintokokous alkaa huhtikuun puolivälissä Mogadishussa, ja se kestää kaksi kuukautta. Asiasta kertoi presidentti Abdullahi Yusuf parlamentille Baidoassa tänään.

Somalian presidentti Abdullahi Jusuf

Kokouksessa on presidentin mukaan 3000 osallistujaa Somaliasta ja muualta.

Yusuf ilmoitti sovintokokouksesta ensimmäistä kertaa tammikuun lopulla. Pyrkimyksenä on saada verenvuodatus loppumaan maassa, joka vuodesta 1991 on ollut ilman toimivaa keskushallintoa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.