Mainos

Rauhantekijöille sateli onnitteluja

Useiden maiden hallitusten edustajat Euroopassa ja muualla maailmassa kiirehtivät eilisiltana onnittelemaan Pohjois-Irlannin rauhantekijöitä.

Ranska ehätti ehdottamaan, että neuvottelijoille pitäisi antaa Nobelin rauhanpalkinto.

-Esitän, että tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto myönnettäisiin Britannian pääministerille Tony Blairille, Irlannin pääministerille Bertie Ahernille sekä Gerry Adamsille ja David Trimblelle jotka ovat tuoneet maailmalle sanoman rauhasta ja sovinnosta, hehkutti lausunnossaan Jack Lang, Ranskan kansalliskokouksen eli parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja.

Ranskan presidentin Jacques Chirac sanoi sopimuksen osoittavan, että pitkän päälle järki ja rauhantahto voittavat väkivaltaisuudet. Hän uskoi sopimuksen viestivän Euroopalle ja koko maailmalle toivoa tulevaisuudesta. Myös Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel oli optimistinen. Hän uskoi sopimuksen johtavan pysyvään rauhaan.

Clinton varoitteli väkivaltaisuuksista

Presidentti Bill Clinton varoittelee pohjoisirlantilaisia lähipäivien mahdollisista väkivaltaisuuksista. Clintonin mukaan Pohjois-Irlannissa saattaa olla ihmisiä, jotka pyrkivät tuhoamaan eilisen rauhansopimuksen muutenkin kuin sanoin eli väkivallalla. Clinton kehottaa rauhansopimuksen hyväksyneitä osapuolia yhteisesti ja pättäväisesti torjumaan kaikki yritykset estää rauhan aikaansaanti Pohjois-Irlantiin.

Clinton osallitsui itse aktiivisesti viime vaiheen rauhanneuvotteluin. Clinton keskusteli puhelimitse eilen neuvottelujen osapuolten kanssa. Clinton harkitsee myös matkaa Pohjois-Irlantiin keväämmällä.

Halonen onnitteli

Ulkoministeri Tarja Halonen on välittänyt Suomen hallituksen onnittelut Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelijoille. Halosen mukaan nyt on tärkeää, että eilen aikaansaatua rauhansopimusta myös ryhdytään panemaan toimeen. Suomi arvostaa Halosen mukaan sitä, että Pohjois-Irlannin pitkäaikaisen konfliktin kaikki keskeiset osapuolet ovat osoittaen rohkeutta ja nousseet vuosisataisten kiistojen yläpuolelle.

Pohjois-Irlannin rauhansopimus lupaa Brittien hallitsemalla maakunnalle oman parlamentin ja mahdollisuuden päättää itse tulevaisuudestaan. Rauhansopimuksesta neuvoteltiin pari vuotta. Pohjois-Irlannin lähes 30 vuotta jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut yli 3 200 ihmistä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.