Mainos

Rauhannobelisti saapuu SuomiAreenaan Poriin

Jemeniläinen Tawakkul Karman, yksi Nobelin rauhanpalkinnon saajista viime vuodelta, saapuu kesällä Poriin SuomiAreenalle. Hän keskustelee yhdessä libyalaisen kansalaisaktivistin Farida Allaghin ja kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalan (vihr) kanssa.

Keskiviikkona 18.7.2012 järjestettävä keskustelu käsittelee naisten roolia rauhantyössä. Keskustelua johdattelee ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

Vankilan kautta nobelistiksi

Karman on jemeniläinen toimittaja, ihmisoikeusaktivisti ja poliitikko, joka nousi laajaan julkisuuteen arabikevään aikana viime vuonna. Karman sai kansainvälistä huomiota rauhanomaisilla, mutta loputtoman sinnikkäillä vaaimuksillaan presidentti Ali Abdullah Salehin mielivaltaisen hallinnon lopettamiseksi.

Nuoresta iästään huolimatta Karman on jo pitkän linjan ihmmisoikeusaktivisti. Vuonna 2005 hän perusti ihmisoikeusryhmän "Naistoimittajat ilman kahleita". Vuonna 2007 hän alkoi järjestää viikottaisia mielenosoituksia sananvapauden ja kansalaisoikeuksien puolesta Sanaan Tahririn aukiolla ja jatkoi mielenosoituksia aina vuoteen 2010 asti.

Keväällä 2011 hän organisoi opiskelijaliikkeen josta tuli merkittävä osa arabikevään liikevoimaa. Jemenin hallitus ei kuitenkaan katsonut aktivismia hyvällä. Karman pidätettiin ja vietiin naisvankilaan, jossa häntä pidettiin kahleissa.

"Palkinto Jemenin kansalle"

– Viikon kuluttua protestien alusta turvallisuusjoukot pidättivät minut keskellä yötä. Tästä tuli ratkaiseva hetki Jemenin vallankumouksessa, sillä media uutisoi laajasti pidätykseni. Mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla maata, Karman kirjoitti brittiläisessä Guardian-lehdessä 9.4.2011.

Karman vapautettiin kahden päivän kuluttua.

Lokakuussa 2011 Karman sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin ja liberialaisen rauhanaktivistin Leymah Gboween kanssa.

– Olen valtavan iloinen tästä palkinnosta. Omistan sen Jemenin vallankumoukselle ja Jemenin kansalle, palkinnosta syvästi yllättynyt Karman lausui.

Hän piti palkintoa myös erityisesti arabinaisten voittona.

Nuorin rauhannobelisti

Nyt 33-vuotias Karman on palkittujen historiassa toistaiseksi nuorin rauhannobelisti. Hän on myös ensimmäinen jemeniläinen ja ensimmäinen arabisyntyinen nainen, joka on saanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Tilaisuuden SuomiAreenalla järjestää Suomen ulkoministeriö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.