Mainos

Rauhanneuvottelut päättyivät lähellä sopua

Israel ja palestiinalaiset ovat päättäneet viisi päivää Egyptin Tabassa kestäneet rauhanneuvottelunsa. Tapaamiset eivät johtaneet sopimukseen, mutta osapuolet luonnehtivat olevansa lähempänä sopua kuin koskaan.

Lähi-idän rauhanneuvottelut jatkuvat ensi viikolla Ruotsissa. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin ja Israelin pääministeri Ehud Barakin on määrä tavata ensi tiistaina tai keskiviikkona Tukholmassa. Tapaaminen on viime hetken yritys saada aikaan rauhansopimus ennen Israelin pääministerinvaaleja.

Israelilaisneuvottelija Yossi Sarid luonnehti aiemmin tänään Taban neuvotteluja "mitä onnistuneimmiksi". Palestiinalaisten mukaan Israel on esittänyt uusia karttaluonnoksia, joissa Länsirannan palestiinalaiskylät ja kaupungit olisivat paremmin yhteydessä toisiinsa aiempiin esityksiin verrattuna. Palestiinalaiset haluaisivat itse vartioida tulevan valtionsa rajoja, mutta Israel, turvallisuuteen vedoten, haluaa sijoittaa sotilasleirejä Jordan-joen laaksoon. Israel haluaa leireihin myös tieyhteydet.

Israelissa järjestetään pääministerinvaalit 6. helmikuuta. Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin mukaan Lähi-itään ei saada rauhaa mikäli oikeistolainen Ariel Sharon voittaa Israelin pääministerivaalit. Mutta Arafatin mielestä rauhaa ei saavuteta myöskään Barakin hallituksen kanssa. Arafat vetosi Euroopan unioniin, jotta se avustaisi enemmän rauhanprosessia, etenkin nyt, kun Yhdysvaltain uusi hallinto on vasta asettumassa Valkoiseen taloon. Arafatin haastattelu julkaistiin italialaisessa La Repubblica-lehdessä.

Israelissa arvostellaan päätöslauselmaa

Israelin oikeistolaisen Likud-puolueen mukaan Israelin ja palestiinalaisten eilinen julkilausuma oli poliittinen temppu Israelin pääministerin Ehud Barakin kannatuksen lisäämiseksi.

Puolueen mielestä Barak on valmis myymään Israelin ilmaiseksi, vaikka rauhansopimuksen tiellä on vielä suuria erimielisyyksiä. Myös maan kansallinen uskontopuolue kuvaili julkilausumaa vaalivoittoon tähtääväksi propagandaksi.

Israelin ja palestiinalaisten viisipäiväiset rauhanneuvottelut päättyivät eilen tuloksetta Egyptissä. Julkilausumassaan osapuolet toivoivat pääsevänsä sopuun viimeistään ensi kuun alussa pidettävien Israelin pääministerivaalien jälkeen.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.