Mainos

Rauhanneuvottelut jatkuvat Kolumbiassa

Kolumbian sisällissodan laajentuminen vältettiin, kun vasemmistolainen Farc-sissiliike hyväksyi myöhään eilisiltana hallituksen ehdot rauhanneuvottelujen jatkamiseksi. YK:n erityislähettiläs, ulkomaiden diplomaatit ja katolisen kirkon papit painostivat sissejä hyväksymään neuvottelut tulitauosta ja sieppauksien lopettamisesta.

Neuvottelujen jatkamisesta kerrottiin vain joitakin tunteja ennen kuin armeijan oli määrä siirtyä sissien turva-alueelle ja sissien poistua sieltä. Tuo demilitarisoitu alue perustettiin kolme vuotta sitten sissien houkuttelemiseksi neuvottelupöytään.

Kolumbian presidentti Andres Pastrana ilmoitti neuvottelujen jatkamisesta. Se merkitsee hänen mukaansa, että sieppaukset ja hyökkäykset kaupunkeihin loppuvat, samoin kiristys ja maan infrastruktuurin tuhoaminen.
Kolmen viime kuukauden aikana sissit kieltäytyivät neuvottelemasta tulitauosta ja vihollisuuksien lopettamisesta. Sopimukseen neuvottelujen jatkamisesta päästiin Los Pozosin kaupungissa. Niihin osallistuivat sissit, YK:n erityislähettiläs James LeMoyne, kymmenen maan diplomaatteja ja kaksi Kolumbian katolisen kirkon pappia. Neuvottelut aloitetaan uudelleen huomenna.

Pastrana sanoi puheessaan, että merkittävää edistystä on saavutettava 20. tammikuuta mennessä. Tuona päivänä Pastranan on päätettävä Kolumbian eteläosassa sijaitsevan demilitarisoidun alueen aseman jatkamisesta.

Kun Pastrana vuonna 1998 päätti alueen demilitarisoimisesta, osa armeijan upseereista erosi vastalauseena. Hallitus ei edelleenkään aio neuvotella kulkurajoituksista, joita se on asettanut valvoakseen turva-alueelle menijöitä ja sieltä tulijoita. Viime viikolla neuvottelut katkesivat tuohon kysymykseen.

Hallitus kiristi kulkurajoituksia ja rajoitti ulkomaalaisten pääsyä alueelle viime vuonna, kun kolme turva-alueelta poistunutta henkilöä osoittautui Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n jäseniksi. Kolmikkoa syytetään mm. sissien kouluttamisesta kaupunkisodankäyntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.