Mainos

Rauhan olympialaiset hinnalla millä hyvänsä? Olympialaisista toivotaan liennytystä Koreoiden väleille

15:01

Pohjois- ja Etelä-Korean väliset jännitteet ovat läsnä korealaisten elämässä, mutta Etelä-Koreassa arki rullaa, eivätkä valtioiden kiistat näy ihmisten päivittäisessä elämässä.

– Siellä ollaan totuttu ja kyynistytty: pohjoisessa tapahtuu mitä tapahtuu, ja se ei vaikuta tähän arkeen, kuvailee Arto Haapea ulkoministeriöstä.

Tiina Airaksinen Helsingin yliopistosta kuitenkin katsoo, että aiemmin Etelä-Koreassa harjoitettu pohjoiskorealaisten demonisointi on loppunut. Hän kertoo, että joissain maan televisio-ohjelmissa pohjoiskorealaiset esitettiin hirviöinä.

– Tietyllä tavalla ollaan päästy siihen vaiheeseen, että ”ok, ne ovat siellä ja ovat samanlaisia ihmisiä”. Mutta ajattelevatko he, että sinne saadaan ratkaisu tämän heidän elämän aikana, on aivan eri kysymys, Airaksinen toteaa.

Aitoa liennytystä vai propagandaa?

Olympialaisiin osallistuu myös Pohjois-Korea, ja kisoissa nähdään mahdollisuuksia maiden yhdentymiselle. Haapea kuitenkin muistuttaa asiassa tarvittavan realismia.

– Onko se oikeaa liennytystä vai näkyvyyden maksimointia? Propagandahan on taattu pohjoiselle näiden kisojen aikana, hän toteaa.

– Olympialaisten jälkeinen aika sitten kertoo, mikä on suunta.

Presidentin arvovalta pelissä

Kisat Pohjois-Korean läsnäollessa ovat hänen mukaansa Etelä-Korean hallitukselle näytön paikka. Kisoja on kutsuttu rauhan olympialaisiksi, ja myös maan presidentti on laittanut asiassa arvovaltansa peliin.

– Voisi sanoa että hinnalla millä hyvänsä tämä saatiin tapahtumaan, hän kuvailee Pohjois-Korean saamista mukaan kisoihin.

– Ehkä olympialaiset tekevät, mitä ne ovat parhaimmillaan voineet tehdä, eli yhdistävät kaksi hyvin erillään olevaa kansaa. Ehkä olympiahenki näkyy siinä, Airaksinen pohtii.

Jutun alussa olleella videolla myös pohdittiin, tuleeko eteläkorealaisesta popmusiikista Japani-huumaan verrattava ilmiö Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.