Mainos

Rauhaanpakottaminen hämmentää kansanedustajia

Puolustusministeri Anneli Tainan ehdotus rauhaanpakottamista koskevan rajoituksen poistamisesta herätti tuoreeltaan hämmennystä eduskunnassa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen ihmetteli, mitä ministerin kiireen taustalla on. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Aaltonen piti parempana, että rauhanturvalakia pohditaan vasta sen jälkeen, kun puolustusvoimia koskeva laki on ensin uudistettu.

Taina esitti aamun Helsingin Sanomissa rauhanturvalain muuttamista niin, että kriisinhallintaoperaatioissa mukana olevat suomalaiset voisivat osallistua myös ns. rauhaanpakottamiseen. Ministerin mielestä kriisinhallintalain pitäisi olla yhteneväinen muiden Naton rauhankumppanuusmaiden lakien kanssa, jotta yhteistyön kehittämistä kriisinhallinnassa voidaan jatkaa. Lamminen myönsi, että Suomen nykyinen laki voi johtaa käytännössä kummallisiin tilanteisiin. Hän muistutti kuitenkin, miten "laineet kävivät korkealla", kun suomalaisten lähettämisestä sotatoimiin keskusteltiin eduskunnassa edellisen kerran. Sen vuoksi hän haluaa ministeriltä enemmän perusteluja.

-Onko ongelmalliseen tilanteeseen törmätty enemmän kuin yhden ainoan kerran, odotetaanko, että niitä tulee lisää vai onko jotain erinomaista tapahtumassa, Lamminen kyseli.

Myös Aaltosen mielestä jonkinlaista painetta ja tarvetta lain tarkistamiseen on, kuten Bosnian kokemus on osoittanut. Rauhanturvalain muuttamista on kuitenkin syytä katsoa vasta, kun tekeillä oleva uusi laki puolustusvoimista on saatu aikaan. Aaltosen mielestä on hyvä, että eduskunta voi tapauskohtaisesti päättää, mihin operaatioihin suomalaisia lähetetään. -Meidän systeemi on hyvin parlamentaarinen, eikä siitä pitäisi luopua sen vuoksi, että muualla on toisin, Aaltonen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.