Mainos

Rauha vielä kaukana Kosovossa

Kosovossa serbipoliisi joutui tänään käyttämään kovia otteita kiivastuneiden mielenosoittajien taltuttamiseksi. Samaan aikaan länsimaiden aikaraja läpimurrolle Kosovo-neuvotteluissa umpeutui ilman läpimurtoa.

Saksa ja Ranska varoittivat tänään Jugoslaviaa, että sen suhteet kansainväliseen yhteisöön riippuvat levottoman Kosovon maakunnan tulevaisuudesta. Saksan ja Ranskan ulkoministerit Klaus Kinkel ja Hubert Vedrine sanoivat, että serbeillä on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko raskaammat taloudelliset pakotteet tai suhteiden normalisoiminen kansainvälisen yhteisön kanssa.

Ulkoministerit ovat Belgradissa taivuttamassa Jugoslavian johtoa aloittamaan neuvottelut Kosovon albaaniväestön kanssa. Tavattuaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin he kertoivat edistyneensä merkittävästi. Avainkysymyksessä eli ulkopuolisen välittäjän nimeämisessä neuvotteluihin ei kuitenkaan tapahtunut ratkaisevaa läpimurtoa. Ulkopuolista välittäjää ovat vaatineet Kosovon albaanit, jotka muodostavat 90 prosenttia maakunnan väestöstä.

Kinkel ja Vedrine sanoivat keskustelevansa Jugoslavian yhteysryhmän muiden jäsenten kanssa ennen kuin päättävät mitään talouspakotteiden suhteen. He kehottivat myös Kosovon albaaneja aloittamaan neuvottelut Serbian hallituksen kanssa ilman ennakkoehtoja. Yhteysryhmän muut jäsenet ovat Yhdysvallat, Britannia, Italia ja Venäjä.

Albaanit puolestaan ovat torjuneet useita neuvottelukutsuja sillä perusteella, että Jugoslavia kieltäytyy keskustelemasta perusongelmasta eli itsenäisyysvaatimuksesta. Ministerit kehottivat myös albaaneja olemaan turvautumatta väkivaltaan kamppaillessaan maakuntansa irrottamiseksi Serbiasta.

Serbian presidentti halukas keskustelemaan autonomiasta

Serbian presidentti Milan Milutinovic on tarjoutunut keskustelemaan albaanien kanssa Kosovon autonomiasta, kirjoittivat belgradilaiset lehdet tänään. Tanjug-uutistoimistolle antamassaan lausunnossa Milutinovic ilmoitti, ettei Kosovon itsenäistymisestä keskustella, mutta vetosi samalla albaaneihin, että he suostuisivat neuvotteluihin ilman ehtoja.

Serbihallituksen ja albaanipuolueiden neuvottelujen viivästyminen pitää yllä jännitteitä ja estää Kosovon tilanteen ratkaisun, sanoi Milutinovic uutistoimisto Tanjugin mukaan. Serbipresidentti vakuutti olevansa valmis toimimaan neuvottelujen takuumiehenä.

Jugoslavia haki Euroopan neuvoston jäsenyyttä

Jugoslavia haki tänään Euroopan neuvoston jäsenyyttä. Hakemus jätettiin ajankohtana, jolloin Jugoslaviaa on arvosteltu ankarasti sen Kosovossa harjoittaman politiikan takia.

EN:n pääsihteeri Daniel Tarschys keskusteli jäsenyyshakemuksesta Jugoslavian ulkoministeriön edustajan Branko Brankowicin kanssa. Myöhemmin hän sanoi, että neuvosto tervehtii tyytyväisenä Jugoslavian hakemusta. Se osoittaa, että Jugoslavia haluaa osallistua eurooppalaiseen yhteistyöhön ja noudattaa neuvoston ihmisoikeusperiaatteita ja demokraattisia normeja, hän sanoi.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.