Mainos

Rauha palautumassa Tiranaan

Albanialaisessa Durresin satamakaupungissa puhkesi tänään kahakoita maasta pois pyrkivien siviileiden pyrkiessä ulkomaalaisia rannalta evakuoiviin helikoptereihin. Satamaa vartioineet poliisit yrittivät estää tuhansien ihmisten pääsyn rannalle ampumalla rynnäkkökivääreillä väkijoukon päiden yli.

-Me emme tapa ihmisiä, koska he ovat meidän veljiämme, mutta meidän on vartioitava satamaa, eräs poliisi sanoi.

Myös rannalle tulleiden amerikkalaisten sotilashelikoptereiden miehistö ja turkkilaiset kommandojoukot joutuivat käsikähmään siviileiden kanssa. Helikopterit olivat saapuneet evakuoimaan pääosin turkkilaisia diplomaatteja ja siviilejä.

Pakolaisvirran jatkuminen näkyi myös Adrianmeren toisella rannalla Italiassa, minne saapui yön ja aamun aikana ainakin 1 600 albanialaista. Italian rajavartiosto pelasti lähes 900 ihmistä pahoin ruostuneesta laivasta, joka ajoi karille Brindisin kaupungin edustalla.

Rauha näytti sen sijaan olevan palaamassa pääkaupunkiin Tiranaan, missä panssarivaunut ja panssaroidut ajoneuvot partioivat kaduilla osoittaen poliisin ja viranomaisten aseistamien vapaaehtoisten voimaa. Kenelle aseistautuneiden vapaaehtoisten toiminnan valvominen kuuluu ei ole täysin selvää, mutta heidän läsnäolonsa näyttää rauhoittaneen Tiranan levotonta elämää.

Arviolta 3 000 mielenosoittajaa marssi kaupungissa hallituksen julistettua väkivaltaisuuksissa kuolleiden muistopäiväksi. Albanian levottomuuksissa on kuollut arviolta 100 ihmistä ja useita satoja on haavoittunut, pääosin harhaluotien ansiosta.

Järjestyksen vähittäinen palautuminen on lisäksi katkaissut kärjen vaatimuksilta, että presidentti Sali Berishan on erottava. Berisha vakuuttikin myöhään eilisiltana antamassaan lausunnossa, ettei hänellä ole aikomuksia erota virastaan, ellei hänen puolueensa häviä tulevissa vaaleissa.

Berisha armahti oppositiojohtajan

Presidentti Berisha ilmoitti myös armahtaneensa oppositiossa olevan sosialistisen puolueen johtajan Fatos Nanon. Nano on istunut vankilassa vuodesta 1993 saakka syytettynä korruptiosta. Hänet vapautettiin vankilasta viime viikolla. Berisha armahti Nanon lisäksi 50 muuta vankia, joilla oli tuomioistaan jäljellä alle kaksi vuotta.

Nano toimi lyhyen aikaa Albanian pääministerinä vuonna 1991. Häntä on pidetty yhtenä mahdollisena seuraajana Berishalle, jota painostetaan yhä kovemmin eroamaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Albanian uutta kaikkien puolueiden hallitusta lähellä olevat lähteet kertoivat, että Nano on piileskellyt vapauttamisestaan lähtien ja odottanut armahdusmääräystä. Myös Albanian uusi pääministeri Bashkim Fino kuuluu sosialistiseen puolueeseen.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.