Mainos

Rattijuopumustapauksissa kuolee vuosittain muutamia sivullisia – tahallisesti päälle ajaminen on harvinaista

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli 22 sivullista vuosina 2012–2016, selviää viranomaisten tieliikenneonnettomuustilastosta. Tänä vuonna kesäkuuhun mennessä rattijuopumustilanteessa on kuollut kaksi sivullista.

Liikenneturvan tutkimuspäällikön Juha Valtosen mukaan sivullisten päälle tahallisesti ajaminen on erittäin poikkeuksellista.

– Esimerkiksi poliisivalvonnan yhteydessä on ollut tilanteita, joissa poliisivalvonnan kohteeksi joutunut on yrittänyt ajaa karkuun ja uhannut siinä samalla ajaa poliisin päälle. Tahallisuusasteen määrittäminen on tietysti asia, jonka oikeus selvittää, Valtonen huomauttaa.

Valtosen mukaan jalankulkijoita tai pyöräilijöitä on loukkaantunut tilanteissa, joissa rattijuoppo on menettänyt autonsa hallinnan.

Humalassa tai selvin päin provosoituminen voi myös johtaa päälleajoon tai sen yritykseen – esimerkiksi parkkipaikan riitatilanne on äitynyt siihen pisteeseen, että toinen on hypännyt auton rattiin ja yrittänyt ajaa riitakumppanin päälle.

Itsemurha voi johtaa sivullisten vahingoittamiseen 

Rattijuopumustapauksissa kuolleista keskimäärin noin joka kymmenes on sivullinen henkilö, selviää Liikenneturvan tilastosta vuosilta 2014–2016. Yleensä he ovat olleet muissa autoissa.

Valtosen mukaan tahallisissa kolareissa kuljettajan on usein tarkoitus vahingoittaa itseään, ja silloin auto saatetaan ohjata päin toista ajoneuvoa.

– Alkuvuodesta julkisuudessa oli paljon mopoautoturma, jossa itsemurhan tekijä yritti ajaa päin toista ajoneuvoa. Kohteeksi valikoitui mopoauto ja kaksi nuorta kuoli. Käsittääkseni ainakin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan siinäkin oli ensisijaisesti tarkoitus vahingoittaa itseä, Valtonen sanoo.

– Jonkun verran on myös tapauksia, joissa lähdetään ajamaan kohtuuttomassa mielenkuohunnassa sillä periaatteella, että tehdään itsemurha ja vähät välitetään, vaikka joku muu menee siinä mukana. Nämä ovat tietysti hyvin poikkeuksellisia tapauksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja