Mainos

Rattijuoppoja tänä vuonna huippupaljon

Sisäministeriöstä arvioidaan, että rattijuoppoja jää tänä vuonna kiinni jopa 2500 enemmän kuin vuosi sitten. Kiinnijääneiden määrä on suurempi kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen.

Liikennevuosi 2007 näyttää synkältä rattijuopumusten osalta. Alkoholionnettomuuksissa on tänä vuonna kuollut ja loukkaantunut ennakkoarvioiden mukaan enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten. Poliisi saa kiinni ennätysmäärän rattijuoppoja kymmeneen vuoteen.

Marraskuun loppuun mennessä poliisi oli käräyttänyt jo 25 760 rattijuoppoa ja huumekuskia. Sisäasianministeriön poliisitarkastaja Timo Ajaste arvelee, että vuoden loppuun mennessä käryää 2300-2500 rattijuoppoa enemmän kuin viime vuonna. Määrä ylittää myös vuoden 2004 kymmeneen vuoteen korkeimmat lukemat liki tuhannella.

Suhteellinen määrä ei ole kasvanut

Ajasteen mukaan kiinnijääneiden määrää lisäävät muun muassa huumekuskit, joita poliisi on saanut kiinni aiempaa enemmän tien päällä tehtävien huumetestien avulla. Lisäksi lainvalvojat ovat järjestäneet monta valvontakampanjaa, joiden tulokset näkyvät tilastoissa. Valvontaa on myös kohdennettu aiempaa paremmin.

- Rattijuoppojen suhteellinen tiheys liikennevirrassa on kuitenkin sama kuin esimerkiksi vuonna 2005, Ajaste sanoo viitaten tutkimuksiin, joissa kaikki liikkeellä olleet kuljettajat on pysäytetty ja puhallutettu. Niistä saatujen tietojen mukaan 15 autoilijaa kymmenestätuhannesta ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kuolleiden määrää vaikea verrata viime vuoteen

Liikenneturvan tilastoista ilmenee, että tammi-marraskuussa alkoholionnettomuuksissa oli kuollut 79 henkeä. Kasvua edellisvuoteen oli 24 eli keskikokoisen koululuokan verran.

Tämän vuoden tilastot eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia uusien menetelmien takia. Mukana ovat nyt ensimmäistä kertaa tiedot alkoholin osuudesta tutkintalautakunnan tutkimissa kuolonkolareissa.

- Muutos ei ole todellisuudessa niin suuri kuin paperilla näyttää. Siksi olemme olleet asiasta hiljaa. Nähtäväksi jää, miten paljon tämä lopulta vaikuttaa, sanoo Liikenneturvassa työskentelevä psykologian dosentti Sirpa Rajalin.

Hän kuitenkin arvelee, että kuolleiden määrä nousee viime vuoteen verrattuna jonkin verran.

Loukkaantuneiden määrä kasvoi reilulla sadalla 1010:een. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia sattui kuitenkin vain 36 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.