Mainos

Rattijuopon takia tyttärensä menettäneen isän kansalaisaloite puhutti eduskuntaa

Rattijuoppojen rangaistusten koventamista ajava kansalaisaloite on herättänyt myötätuntoa eduskunnassa, kun aloitteen käsittely alkoi tänään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tosin ei lämmennyt ehdotetuille lakimuutoksille.  

-Rattijuopumusonnettomuuksien vähentämisen kannalta on ensisijaista keskittyä toteuttamaan valtioneuvoston periaatepäätöstä tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta. Rattijuopumuksia voidaan ehkäistä ennen kaikkea edistämällä alkolukon käyttöä ja panostamalla liikenteen valvontaan, Henriksson sanoi.  

Rangaistusten koventaminen ei Henrikssonin mukaan vaikuta. Törkeän rattijuopumuksen promillerajaa laskettiin vuonna 1994, mutta rattijuopumusten määrään se ei vaikuttanut.  

-Vankiloissa istuu päivittäin 250-400 rattijuopumisrikoksista tuomittua. Kuolemantapauksissa rikoslaki mahdollistaa huomattavan ankarat rangaistukset, Henriksson huomautti.  

Nollatoleranssi herätti keskustelua  

 Kansanedustajien keskuudessa innostuttiin alkolukkojen lisäämisestä. Kari Tolvanen (kok.) ihmetteli, eivätkö insinöörit keksi yksinkertaisempaa alkolukkoa kuin nykyiset mallit. Pertti Hemmilä (kok.) toivoi EU:n säätävän alkolukon pakolliseksi unionin alueella myytäviin uusiin autoihin.  

Johanna Karimäki (vihr.) kannatti promillerajan laskemista eli nollatoleranssia. Ari Jalosen (ps.) mielestä promillerajan laskua olisi pohdittava tarkasti.  

-Rattijuopot eivät noudata lakia nytkään. Käytännössä se vain hankaloittaisi meidän normaalisti käyttäytyvien ihmisten arkea. Yksi saunaolut kaverin luona ei ole vielä ongelmakäyttäytymistä, ja samoin ruokailun yhteydessä viinilasillinen ei ole yliampuvaa. Jos lasketaan promillerajaa riittävän alas, ehtoollisviinikin alkaa olemaan rangaistava teko, Jalonen sanoi.  

Kansalaisaloite rattijuopumustuomioiden tiukentamisesta keräsi yli 62 000 allekirjoitusta. Aloitteen laati lapinlahtelainen Jorma Sonninen, jonka 11-vuotias tytär kuoli ja 16-vuotias tytär loukkaantui vakavasti rattijuopon aiheuttamassa onnettomuudessa 2012.  

Aloitteessa ehdotetaan muun muassa, että rattijuoppojen aiheuttamat kuolemantapaukset katsotaan tapoiksi ja valtio takavarikoi rattijuopon ajaman auton.  

Kansalaisaloite lähetettiin käsiteltäväksi lakivaliokuntaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.