Mainos

Rattijuopon aiheuttamat nokkakolarit lisääntyivät

Rattijuoppo oli mukana entistä useammassa nokkakolarissa, ilmenee liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkoraportista. Lautakunnat tutkivat viime vuonna 79 alkoholionnettomuutta, joista 50 oli yksittäisonnettomuuksia ja 29 yhteenajoja.

Rattijuopon aiheuttaman kuolonkolarin uhri on lähes aina hän itse tai hänen ajoneuvonsa matkustaja. Viime vuonna alkoholionnettomuuksissa kuolleista 82 matkusti rattijuopon kyydissä. Alkoholia nauttinut kuljettaja kuoli neljässä viidestä onnettomuudesta.

Runsaassa neljäsosassa kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvoturmista joku kuljettajista oli yli 0,5 promillen humalassa. Tutkijalautakunnat estäisivät alkoholionnettomuuksia tehostamalla valvontaa, määräämällä alkolukon ja alentamalla promillerajan 0,2:een.

Kunnon humalassa kuolemaan

Rattijuoppo oli lähes aina tuhdissa humalassa. Peräti 93 prosenttia kuljettajista ylitti törkeän rattijuopumusrajan. Puolet heistä ylitti kahden promillen rajan. Kolmanneksella oli aiempia rattijuopumustuomioita.

Seitsemän kuljettajaa ajoi huumausainetta nauttineena. Neljä heistä oli nauttinut myös alkoholia.

Alkoholionnettomuuksien kuljettajat olivat nuoria. Kolmannes heistä oli alle 25-vuotiaita.

Alkoholionnettomuudet keskittyvät vuoden kesäpuoliskoon, viikonloppuihin ja öihin. Yli kaksi kolmannesta onnettomuuksista sattui huhti-syyskuussa.

Yksittäisonnettomuudet ajettiin valtatietä pienemmillä teillä (68 pros.), mutta kaksi kolmasosaa yhteenajoista valtateillä.

Menehtyneistä jalankulkijoista joka neljäs (9) oli onnettomuushetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena. Polkupyöräilijöiden alkoholionnettomuudet ovat pysyneet samalla, matalalla tasolla. Viime vuonna niissä menehtyi kolme pyöräilijää. Lisäksi kolmessa jalankulkija- ja yhdessä pyöräonnettomuudessa moottoriajoneuvon kuljettaja oli humalassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.