Mainos

Ratkaisulautakunnan urakka selviämässä

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johtama ratkaisulautakunta saa käsiteltäväkseen SAK:sta seitsemän ja Akavasta kahden liiton työntekijöiden ansiokehityksen. STTK ilmoitti tänään vievänsä seitsemän sopimusalaa ratkaisulautakuntaan.

Aloja SAK:n osalta on 19, mutta niistä peräti 11 kuuluu Suomen merimiesunionin piiriin. Aloilla työskentelee yhteensä noin 45 000 jäsentä. SAK:n tänään kokoontuneen hallituksen mukaan työnantajapuoli ei ole ollut halukas toimittamaan merimiesunionin sopimuspiiriin kuuluvien palkkatilastoja.

SAK:sta lautakuntaan lähteneiden sopimusalojen muut liitot ovat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto, Kemianliitto, Kiinteistötyöntekijöiden liitto, Suomen elintarviketyöläisten liitto ja Viestintäalan ammattiliitto.

Akavasta opettajat ja farmasia-ala

Akavan työvaliokunta katsoi, että tasainen ansiokehitys ei ole toteutunut kuntien opettajilla eikä apteekkien farmaseuteilla ja proviisoreilla. Riitautettavien akavalaisten alojen jäsenistö kuuluu Opetusalan ammattijärjestöön ja Suomen farmasialiittoon.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ilmoitti Saloniukselle tänään, että järjestö vie ansiokehitystarkasteluun seitsemän sopimusalaa. TT:tä koskevat ahtaus-, merenkulku- ja kiinteistöhoitoala. Palvelutyönantajia autoliikenne, huolinta-ala (huolinta, konttorit, tullaajat, huolintatyönjohtajat), pankkiala ja metsäkeskukset.

STTK jättää varauksen niiden alojen osalta, joilla ansiokehitystarkastelu on keskeneräinen tai täsmentämätön, mikäli tarkasteluissa ei päästä sopimuksen tarkoittamaan lopputulokseen.

Juhani Salonius sanoo, että riitautetut tapaukset selvitetään nopeasti. Nykyisen sopimuksen mukaan lautakunnan päätökset on tehtävä 15. joulukuuta mennessä. Saloniuksen mukaan muita takarajoja ei ole asetettu.
-Jos tupo-aikataulu edellyttää, tapaukset voidaan käsitellä nopeamminkin, Salonius kertoi tänään.

Ratkaisulautakuntaan kuuluvat työmarkkinajärjestöjen edustajat ja valtakunnansovittelija. Äänestettäessä sovittelijan kanta ratkaisee, jos äänet menevät tasan. Järjestely perustuu tupo-sopimuksen ansiokehityslausekkeeseen. Sen mukaan tupon osapuoli voi vaatia epäselvässä tapauksessa tarkastelun viemistä ratkaisulautakuntaan. Tarkoitus on varmistaa se, että kaikilla sopimusaloilla työntekijöiden ansiot kehittyvät mahdollisimman tasaisesti. Jos tarkastelu osoittaa muuta, niin jälkeen jäänyt ala saa siitä hyvityksen tupossa sovittavalla tavalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.