Mainos

Ratkaiseeko Obaman varapresidentti vaalit?

kuva: Tannen Maury/EPA

Otsikon kysymys on noussut Yhdysvaltain presidentinvaaleja tiiviisti seuraavien huulille viimeisimmän viikon aikana. Ja jatkokysymykseksi voi esittää: Jos ratkaisee – niin kumman eduksi?

Yhdysvaltain demokraattipuolueen varapresidenttiehdokas Joe Biden on esiintynyt valtakunnanjulkisuudessa viime aikoina seuraavista syistä:

*Hän kertoi TV-haastattelussa pitävänsä demokraattien omaa, republikaaniehdokas John McCainin huonoa tietokoneosaamista mollaavaa, mainosta ”kamalana”.

*Hän sai julkiset moitteet ”esimieheltään” eli presidenttiehdokas Barack Obamalta. Biden meni Wall Streetin finanssikriisin aikana laukomaan ettei valtion pitäisi rientää rahoineen apuun vakuutusjätti AIG:n romahdettua. Obama ei halunnut ottaa asiaan kantaa ja sanoi TV-haastattelussa, että Bidenin olisi pitänyt odottaa lausuntonsa kanssa.

*Hän kysyi Washington Postin toimittajalta onko tämä koskaan harrastanut amerikkalaista jalkapalloa. Kun toimittaja vastasi, että ei ollut, Biden kehotti tätä treenaamaan rintalihaksiaan.

*Hän totesi kampanjatilaisuudessa vastustavansa uusia ilmastolle ystävällisempiä hiilenpolttolaitoksia, vaikka Obama onkin sanonut tukevansa niitä.

Lista ei ole aivan sellainen kuin Obama olisi toivonut valitessaan kokeneen delawarelaissenaattorin varapresidenttiehdokkaakseen. Toisaalta kenenkään ei pitäisi olla kovin yllättynyt siitä, että kaikista maailman ihmisistä juuri Joe Biden puhuu ohi suunsa.

Surun keskeltä senaattoriksi

Bidenin alku valtakunnanpolitiikassa oli historiallinen. Ja varmasti myös historiallisen surullinen. Hänet valittiin Delawaresta kaikkien aikojen nuorimpana ehdokkaana senaattiin vuonna 1972. Biden täytti virkaan vaadittavat 30 vuotta vasta vaalien jälkeen juuri ennen virkaanastumistaan. Nousua vaalivoittoon suosittua republikaaniehdokasta vastaan pidettiin lähes ihmeenä.

Joulun alla Biden oli valmistelemassa uutta työhuonettaan Washingtonissa, kun kaikki muuttui. Järkyttävä viesti kotoa kertoi joulukuusiostoksilla olleiden Bidenin vaimon ja lasten joutuneen auto-onnettomuuteen. Vaimo ja tyttövauva menehtyivät, taaperoikäiset pojat joutuivat kuukausiksi sairaalaan. Biden oli luopua senaattorin työstään ennen kuin ehti edes aloittaa sitä, mutta kokeneet kollegat eivät antaneet Bidenin luovuttaa.

Biden vannoi virkavalansa poikiensa sairasvuoteella. Hän päätti alkaa kulkea päivittäin junalla Washingtonin ja kotikaupunkinsa Wilmingtonin väliä ollakseen kotona peittelemässä poikansa nukkumaan ja valmistamassa heille aamiaista ennen lähtöään pääkaupunkiin.

Biden oppi tuntemaan kaikki Washington-Wilmington- junien konduktöörit nimeltä.

Epäonnistuneet presidenttikampanjat

Biden meni 70-luvun lopulla uusiin naimisiin, sai vielä tyttärenkin ja teki ahkerasti töitä. Hän nousi senaatin arvoasteikossa koko ajan ylöspäin. Vuonna 1988 Biden päätti pyrkiä presidentiksi. Nuoren tähden lupaava kampanja tyssäsi kuitenkin tylysti. Biden oli käyttänyt puheissaan suoria lainauksia Britannian työväenpuolueen silloisen johtajan, Neil Kinnockin, puheista. Biden selitti lainanneensa Kinnockia lähes aina puhuessaan, mutta oli unohtanut tehdä sen kerran. On niitäkin, joiden mielestä lainaukset unohtuivat useammin ja Biden käytännössä keksi suvulleen menneisyyden hiilikaivostöissä, joita siis tosiasiassa olivat tehneet Neil Kinnockin esi-isät. Väsyneenä ja ärtyneenä Biden myös purskautti vaalitilaisuudessa kriittiselle äänestäjälle, kuinka hänellä on korkeampi älykkyysosamäärä kuin ko. äänestäjällä ja samassa tajunnanmyrskyssä Biden tuli liioitelleeksi myös akateemisia saavutuksiaan.

Nöyryyttävä päätös kampanjalle oli kuitenkin pian pienin Bidenin huolista. Hän sai vakavan aivoaneurysman ja selvisi nipinnapin elävien kirjoihin.

Kotipuolessa Delawaressa Biden pysyi suosittuna, joten hän jatkoi senaatissa, teki katumusharjoituksia ja uskaltautui 20 vuotta myöhemmin taas presidentinvaalipoluille. Menestys ei ollut taaskaan kehuttava. Obaman ja Hillary Clintonin dominoimassa demokraattien esivaalikamppailussa Bidenin kannatus oli olematonta ja hän vetäytyi kisasta heti ensimmäisten, Iowan esivaalien jälkeen.

Biden ampuu lonkalta

Senaatin vuosinaan Biden on ansioitunut etenkin ulkopoliittisissa kysymyksissä ja nauttii kiistatonta arvostusta myös monien republikaanien silmissä. Ulkopolitiikan osaaminen ja vuosien varrella uudelleen rakentunut uskottavuus oli ratkaiseva syy siihen, että Obama pyysi pitkällisen harkinnan jälkeen Bidenia varapresidentikseen. Pitkällinen harkinta siksi, että Bidenilla on kiistaton huono puolensa: Hän ampuu lonkalta, sanoo ennen kuin ajattelee ja sanoo usein liikaa.

Viimeisimmän viikon aikana lipsahduksia on tullut tarpeettoman paljon. Tuntuu myös siltä, että republikaanien varapresidenttiehdokkaan Sarah Palinin noustua ilmiöksi, Biden on jäänyt varjoon ja hänelle ainoa tie valtakunnanuutisiin kulkee mokien kautta.

Vahvana verbaalikkona Biden on kuitenkin mainio väittelijä ja demokraattien toiveet kohdistuvat lokakuun toisen päivän varapresidenttiväittelyyn. Bidenin pitäisi kyetä loistamaan Palinia vastaan ja ainakin asiakysymyksissä hänen uumoillaan olevan vahvoilla Alaskan kuvernööriä vastaan.

Kansa ratkaisee ja rakastaa

Kansa ratkaisee vaalit ja Bideniin kohdistunut kritiikki on tullut enimmäkseen medialta ja politiikan asiantuntijoilta. Mielipidetiedustelut kertovat, että yli puolet kansalaisista suhtautuu myönteisesti Bideniin kun vain alle kolmasosa suhtautuu häneen negatiivisesti. Bidenin tultua valituksi varapresidenttiehdokkaaksi 54% äänestäjistä sai lisäuskoa siihen, että Obama tekee oikeita ratkaisuja.

Ne ovat monen politiikan ammattilaisen mielestä yllättävän hyviä gallup-tuloksia, kuten ovat myös Bidenin hyvän ystävän, John McCainin, lukemat tilanteessa, jossa hänen puolueensa on erittäin epäsuosittu. McCainin vaalibussin kyljessä lukee ”Straight Talk Express” (Suoran puheen pikalinja) ja slogani sopisi miesten puoluekannan erosta huolimatta yhtä hyvin Bidenille.

Suorapuheiset poliitikot ovat Amerikassakin niin harvassa, että heistä on vaikea olla pitämättä.

(MTV3-Washington Post-New York Times-Wikipedia)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.