Mainos

Ratahallintokeskus: Junien ajolankavauriot selvitetään

Lämmin sää saattaa aiheuttaa ajolankavaurioita, arvioi ylitarkastaja Markku Grönlund. Junien ongelmia selvitetään teknisillä tutkimuksilla. Junaraiteiden korjaustyöt aiheuttavat viikonloppuna runsaasti muutoksia Oulun pohjoispuoliseen liikenteeseen.

Ratahallintokeskus selvittää Turengissa sattunutta junien ajolangan vaurioitumista. Vaurion aiheutti lankaa pitelevän ohjaimen rikkoutuminen. Rikkoutumisen syytä selvitetään teknisillä tutkimuksilla.

- Ohjain on voinut rikkoutua itsestään, tai sen on voinut särkeä ohikulkeva juna, kertoi ylitarkastaja Markku Granlund Ratahallintokeskuksesta.

Alkuviikon sää on ollut helteinen, ja Granlundin mukaan tälläkin on voinut olla vaikutusta asiaan: ajolankavaurioita tapahtuu enemmän kesällä. Viime vuonna niitä sattui 20. Vikojen vuoksi ajolankaa tai kannatinköyttä vaihdettiin 9500 metriä.

- Jos puu kaatuu radalle, vaihdetaan lankaa yleensä aluksi parinsadan metrin matkalta, että liikenne saadaan turvattua, Granlund sanoi. Vaurioita voi kuitenkin olla pidemmälläkin osuudella, ja lankaa voidaan myöhemmin joutua vaihtamaan jopa puolentoista kilometrin verran.

Syy ajolangan putoamiseen tai vaurioitumiseen on usein puun kaatumisessa radalle, kannatinköyden katkeamisessa tai ilkivallassa. Myös sähköradalla liikkuvat junat voivat vaurioittaa ajolankaa. Tänä vuonna ajolankojen katkeamisia on sattunut kolme.

Eilen ajolankoja putosi Turengin lisäksi myös Ilmalan varikolla Helsingissä. Vauriot aiheuttivat ongelmia pääradan junaliikenteelle: pahimmillaan junien myöhästymiset olivat puolentoista tunnin luokkaa. Vika korjattiin tänä aamuna, ja liikennöinti pääradalla palautui normaaliksi aamupäivän aikana.

VR peruu viikonloppuna pohjoisen junia

Junaliikenteeseen tulee viikonloppuna muutoksia Oulun pohjoispuolella ratatöiden vuoksi.

Kaikki Oulun ja Rovaniemen sekä Oulun ja Kolarin väliset junat perutaan perjantai-illan kello 23.00:n ja maanantaiaamun kello 3.00:n välillä. Rovaniemen junat korvataan linja-autoilla, mutta Kolariin ei järjestetä muuta kuljetusta.

Taajamajuna Kemijärven ja Rovaniemen välillä kulkee viikonloppuna normaalisti.

Perjantaina kello 20.27 Helsingistä Rovaniemelle lähtevä yöjuna (P 267) ja sunnuntaina kello 17.20 Rovaniemeltä Helsinkiin lähtevä yöjuna (P 264) perutaan koko matkaltaan eikä niitä korvata linja-autoilla.

Muutokset johtuvat muun muassa siitä, että Rovaniemen ratapihalla uusitaan liikenteenohjausjärjestelmää kauko-ohjausta varten. Ratatöitä tehdään myös Keminmaassa ja Kemissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.