Mainos

Rata: Yhdysvaltain asuntolainakriisi ei vaikuta Suomeen

Suomalaisten pankkien sijoitukset USA:n asuntolainojen subprime-riskiä sisältäviin rahoitusvälineisiin ovat Ratan julkaiseman selvityksen mukaan hyvin vähäiset.

Yhdysvaltain asuntolainakriisi ei Rahoitustarkastuksen mukaan vaikuta Suomeen. Vastaava kriisi ei Ratan mukaan ole myöskään mahdollinen Suomessa, koska pankkien on perustettava lainanantonsa ensisijaisesti lainanottajan maksukykyyn eikä lainan vakuuden arvoon.

Suomalaisten pankkien sijoitukset USA:n asuntolainojen subprime-riskiä sisältäviin rahoitusvälineisiin ovat Ratan tänään julkaiseman selvityksen mukaan hyvin vähäiset. Ne ovat vain noin 20 miljoonaa euroa, joka vastaa 0,1 prosenttia pankkien ensisijaisista omista varoista.

Pankeilla on toimistopäällikkö Leena Kallasvuon mukaan lisäksi vähäisessä määrin eli saman verran paremman etuoikeusluokan asuntolainariskiä sisältäviä sijoitustuotteita. Tiedot perustuvat elokuun lopussa tehtyyn kyselyyn. Sillä selvitettiin, missä määrin pankit ovat sijoittaneet tai rahoittaneet pääoma- ja hedge-rahastoja.

Hedge-rahastot ovat sijoitusrahastoja, jotka pyrkivät positiiviseen tuottoon kaikissa markkinatilanteissa.

Suomalaisten pankkien vastuut hedge-rahastoille ovat selvityksen mukaan myös vähäiset, ja vain osalla pankeista on niitä. Vastuut rahastoihin olivat Ratan mukaan noin 350 miljoonaa euroa. Lisäksi niillä oli myönnettyjä mutta käyttämättömiä kaupankäyntilimiittejä noin 800 miljoonaa euroa. Pankeilla oli vain vähän omia sijoituksia hedge-rahastoihin, ja ne olivat muita riskejä suojaavia.

Pankkien pääomarahastoihin tehtyjen sijoitusten määrä oli yhteensä runsaat 1,5 miljardia euroa. Se vastaa puoltatoista prosenttia pankkien antolainauksesta. Kohdeyritykset olivat pääasiassa pohjoismaisia yrityksiä, jotka pankit hyvin tuntevat. Sijoitusten kehitys on ollut selvityksen mukaan positiivinen.

Kansainväliset markkinat kiristyivät

Kansainvälisillä raha- ja pääomamarkkinoilla likviditeetti on pankkien mukaan edelleen huono. Lyhytaikaisen varanhankinnan saatavuus on pääosin ennallaan. Sen sijaan pitkäaikaisen varainhankinnan hinta on noussut, ja markkinoilla on vähän sijoittajia. Vielä pari kuukautta sitten kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden likviditeetti oli hyvin runsas eli rahaa sai lähes rajattomasti ja halpaan hintaan.

Vastauksista käy Kallasvuon mukaan ilmi, että suomalaiset pankit ovat kuitenkin voineet jatkaa toimintaansa melko normaalisti kansainvälisillä markkinoilla. Niiden tuloskunto on erinomainen, ja pankit ylsivät alkuvuonna ennätystuloksiin.

Osa pankeista totesi kyselyssä, ettei markkinatilanteella ole ollut mitään erityisvaikutuksia jälleenrahoitukseen. Pankkien kotimainen kahdenvälinen repo-markkina toimii lähes normaalisti pankkien kanssa, joiden likviditeettiasema on kunnossa.

- Vaikka suomalaisten pankkien rahoitusasema on vakaa, on kansainvälisillä rahoitusmarkkinahäiriöillä jatkuessaan negatiivisia vaikutuksia kaikkiin pankkeihin jälleenrahoituksen kallistumisen ja lähinnä likviditeettipuskurina pidettyjen sijoitusinstrumenttien alaskirjausten kautta, totesi Kallasvuo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.