Mainos

Rata tutkii Tamron suurosakkaan omistuksia

Rahoitusmarkkinoita valvova Rahoitustarkastus Rata epäilee lääketukkuri Tamron suuromistajaksi nousseella saksalaisella Phoenixilla olevan ilmoitettua enemmän Tamron osakkeita. Rata antoi poikkeuksellisesti tiedon keskeneräisistä tutkimuksistaan tänään, koska saksalaisyhtiö on aloittanut Tamron yhtiöjärjestyksen mukaisen osakkeiden lunastuksen.

Toimistopäällikkö Jarmo Parkkonen Ratasta sanoi, että ilmoituksella haluttiin varmistaa, että Tamron osakkeenomistajilla on mahdollisimman kattava tieto ratkaisunsa pohjaksi. Rata ei kerro, kuinka suuri osuus Phoenixilla ja sen määräysvallassa olevilla yhtiöillä mahdollisesti olisi. Jos yhtiö ei ole ilmoittanut asianmukaisesti omistuksestaan, saksalaisyhtiö voidaan viime kädessä haastaa oikeuteen. Phoenix on sanonut omistusosuutensa Tamrossa olevan hieman vaille 59 prosenttia.

Tamron yhtiöjärjestyksessä on niin sanottu myrkkypilleri, jonka mukaisesti yli kolmanneksen yhtiöstä omistava joutuu tekemään ostotarjouksen muille omistajille. Ratan tutkimukset antavat viitteitä siitä, että Phoenixilla on mahdollisesti ollut yli kolmannes Tamrosta, ennen kuin se hankki ruotsalaisen Apoteketin osuuden kesällä. Silloin sen olisi pitänyt ryhtyä lunastamaan muiden osakkeita jo aiemmin.

Rataa kiinnostaa arvopaperimarkkinalain mukaiset liputusvelvollisuudet omistuksesta. Jos Phoenixin osuus on noussut yli kahden kolmasosan eli hieman vaille 67 prosentin, sen olisi lain mukaan pitänyt ilmoittaa siitä. Samalla yhtiölle olisi tullut lain mukainen velvollisuus Tamron muiden omistajien osakkeiden lunastukseen. Arvopaperimarkkinalain mukaan lunastushinta määräytyypaljon pidemmältä ajalta kuin Tamron yhtiöjärjestyksessä.

Kun Rata on saanut tutkimuksensa tehtyä, se ratkaisee, annetaanko asia poliisin tutkittavaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.