Mainos

Rata syyttää pankkeja liian löysistä asuntolainoista

Rahoitustarkastuksen mielestä pankit myöntävät liian helposti asuntolainoja. Pankit eivät näe kuitenkaan aihetta muuttaa käytäntöjään lainojen myöntämisessä.

Rahoitustarkastus (Rata) syyttää pankkeja asuntolainojen myöntämisestä jopa ilman omarahoitusosuutta. Se lisää Ratan mielestä asuntoluottojen riskejä sekä pankin että asiakkaan kannalta.

Ratan tekemän selvityksen mukaan asuntoluototuksen riskit ovat kasvaneet myös pidempien laina-aikojen ja ennätysalhaisten marginaalien vuoksi.

Rata vakuuttaa, että se kiinnittää entistä tiukemmin huomiota pankkien riskienhallintaan ja säännösten noudattamiseen asunto- ja kulutusluottoja myönnettäessä.

Kotitaloudet ovat altistuneet yhä enemmän korkoriskille, ja kotitalouksien on syytä varautua korkojen nousuun, Rata varoittaa.

Pankit eivät näe aihetta muuttaa käytäntöjään

Pankit eivät näe aihetta muuttaa käytäntöjään asuntolainojen myöntämisessä Ratan esittämän arvostelun vuoksi. Sekä Nordea, Osuuspankit että Sampo korostavat ohjeistuksensa olevan jo Ratan kirjelmän mukaisia.

Pankit myöntävät kuitenkin, että ne antavat asuntolainoja myös ilman omarahoitusosuutta tietyissä tilanteissa. Osuuspankkien mukaan tärkeintä on varmistua tällöin asiakkaan maksukyvystä.

Nordea kertoi tilanteen tulevan vastaan yleensä vain asuntoa vaihdettaessa. Sampo vakuutti, että ilman omarahoitusosuutta myönnettävät lainat ovat poikkeus.

Pankkien mukaan pitkät ja suuret asuntolainat ovat lisääntyneet, mutta niiden osuus kaikista lainoista on edelleen pieni.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 05.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.