Mainos

Rata sai puhtaat paperit Herlin-jutussa

Koneen pääomistaja Antti Herlin epäili Rahoitustarkastuksen vuotaneen häntä koskevan rikosepäilyn julkisuuteen. Herliniä epäiltiin sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ryhdy toimiin Koneen pääomistajan Antti Herlinin Rahoitustarkastuksesta tekemän kantelun vuoksi. Herlin epäili, että Rahoitustarkastus (Rata) toimi vastoin lakia, kun häntä koskevat sisäpiiririkosepäilyt tulivat julkisuuteen keväällä 2005.

Herlin pyysi kantelussaan oikeuskansleria selvittämään, oliko Ratasta vuotanut salaista tietoa lehdistölle. Herlin sai tietää häntä koskevasta esitutkinnasta luettuaan asiasta Helsingin Sanomista toukokuussa 2005 ja epäili, että tiedot oli vuodettu joko Ratasta tai Helsingin poliisin talousrikosyksiköstä. Herliniä epäiltiin sisäpiiritiedon väärinkäytöstä Koneen ja Partekin osakkeilla vuosina 2001-2002, mutta epäily osoittautui sittemmin aiheettomaksi.

Herlinin mukaan ei voinut olla sattumaa, että Helsingin Sanomat julkaisi uutisen samana päivänä, jolloin Helsingin poliisilla ja Ratalla oli kokous esitutkinnan aloittamisesta.

Samana päivänä Rata myös hyväksyi Koneen ja Cargotecin listalleottoesitteet. Herlinin mukaan tapahtumien samanaikaisuus osoitti, että joku Ratan virkamies neuvoi toimittajaa julkaisemaan uutisen tuona päivänä.

Oikeuskanslerinvirasto pyysi tapauksesta selvitystä Rahoitustarkastukselta, mutta ei todennut sen toiminnassa huomautettavaa. Jonkka katsoo ratkaisussaan, ettei hänellä ole oikeudellisia perusteita todeta Ratan tai sen virkamiesten toimineen lainvastaisesti.

Tapausta puitu aiemminkin

Jo aiemmin tietovuotoasiaa ovat käsitelleet niin keskusrikospoliisi kuin syyttäjäkin. Syyttäjä päätyi viime vuoden lopulla siihen, ettei tietoja ollut vuotanut Helsingin poliisin talousrikosyksiköstä. Rata puolestaan sai jo aiemmin puhtaat paperit keskusrikospoliisilta.

Kantelussaan Herlin pyysi oikeuskansleria myös selvittämään, toimiko Rata lainmukaisesti hyväksyessään Koneen jakautumista koskevan tarjousesitteen vuoden 2004 lopussa. Herlin ihmetteli, miksi Rata hyväksyi Koneen jakautumista koskevan tarjousesitteen, vaikkei se sisältänyt tietoa Partek-kauppoihin liittyneestä tutkintapyynnöstä.

Herlin arvosteli Rataa myös siitä, ettei se ryhtynyt oma-aloitteisesti selvittämään, mistä Helsingin Sanomat oli saanut tietonsa tutkintapyynnöstä. Oikeuskansleri ei löytänyt Ratan toimintatavoista näissäkään tapauksissa huomautettavaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.