Mainos

Rata rauhoittelee: Suomen Glitnir vakavarainen

Islannin valtio on ottanut haltuunsa vaikeuksissa olleen Glitnir-pankin. Valtio osti 75 prosenttia Glitnirin osakkeista noin 600 miljoonalla eurolla, pankki kertoi hetki sitten.

Glitnir laajensi viime vuonna toimintaansa myös Suomeen ostamalla sijoituspalveluyhtiö FIMin.

Nyt Glitnir Suomi -nimellä toimiva konserni vakuutti omassa tiedotteessaan, ettei emoyhtiön omistuksen muutos vaikuta mitenkään toimintoihin Suomessa.

Myöskään Ratan mukaan kaupalla ei ole suoria vaikutuksia Suomessa toimiluvan saaneen Glitnir Pankki Oy:n asiakkaisiin. Pankki vastaa edelleen kaikista sitoumuksistaan. Ratan valvontatiedon mukaan Glitnir Pankki Oy:n vakavaraisuus on vahva.

Talletussuoja 25 000 euroon saakka

Omistusmuutoksella ei ole vaikutuksia Glitnir Varainhoito Oy:n hallinnoimien sijoitusrahastojen asiakkaisiin. Sijoitusrahastojen varat säilytetään erillään pankin ja varainhoitoyhtiön varoista.

Suomessa Glitnir Pankki Oy ja Glitnir Varainhoito Oy ovat suomalaisen Glitnir Oyj:n omistamia. Nämä yhtiöt ovat Ratan valvonnassa ja niillä on suomalainen toimilupa. Pankissa olevat talletukset kuuluvat Suomen Talletussuojarahaston alaisuuteen. Tallettajakohtainen talletussuoja on 25 000 euroa. Pankki ja varainhoitoyhtiö ovat Suomessa myös Sijoittajien Korvausrahaston jäseniä.

Glitnir on Islannin kolmanneksi suurin pankki. Glitnir-uutinen heijastui myös muihin isoihin islantilaispankkeihin, joiden osakekurssit painuivat muutaman prosentin laskuun.

Maan suurin pankki Kaupthing vakuutti, että sen rahoitusasema on säilynyt vahvana eikä sillä ole tarvetta valtion tukeen.

Islannin pankit ovat viime vuosina laajentuneet ulkomaille pitkälti lainarahalla, minkä vuoksi niitä ja koko Islannin taloutta on seurattu tarkalla silmällä finanssimarkkinoiden kriisin kestäessä.

Islannin kruunun kurssi on ollut jo tätä ennen jyrkässä laskussa, mikä on entisestään lisännyt pankkien ulkomaisessa valuutassa otetun velkataakan painoa.

Glitnirin pääjohtaja Larus Welding jatkaa tehtävässään. Hän vakuutti, ettei valtion haltuunotolla ole vaikutusta Glitnirin asiakkaisiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.