Rata patistaa vertailemaan eri vaihtoehtoja ennen lainapäätöstä

Rata on huolissaan riskeistä, joita velkaantuminen aiheuttaa kotitalouksille ja pitkällä aikavälillä mahdollisesti myös pankeille.

Lainanottajan kannattaa verrata eri vaihtoehtoja ennen lainapäätöstä. Pankkeja ja rahoitusalaa valvova Rahoitustarkastus pitää erittäin tärkeänä, että asiakkaat arvioivat itse huolellisesti eri lainavaihtoehtoja ja tekevät mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia laskelmia taloudellisesta kantokyvystään.

Rahoitustarkastus muistuttaa Rata tiedottaa -julkaisussa, että vaikka hyvä pankkitapa edellyttää, että pankki ottaa huomioon asiakkaan taloudellisen kantokyvyn, lopulta aina asiakas vastaa itse omasta taloudestaan.

Rahoitustarkastus on ottanut useasti kantaa kotitalouksien luottojen pitkään jatkuneeseen nopeaan kasvuun. Rata on tuonut esiin huolensa niistä riskeistä, jota velkaantuminen aiheuttaa kotitalouksille ja pitkällä aikavälillä mahdollisesti myös pankeille.

Ratan mielestä yleisimmin käytettyjen vaihtuvakorkoisten asuntoluottojen marginaalit ovat jo supistuneet tasolle, jossa ei riittävästi oteta huomioon pankin riskiä ja kannattavuusvaatimusta. Rahoitustarkastuksen mielestä pankit kompensoivat asuntoluottojen marginaalien kapeutta myymällä asiakkaille samalla muita tuotteita, joiden kannattavuus on parempi. Tällaisia oheistuotteita ovat erilaiset säästämistuotteet ja lainojen takaisinmaksua turvaavat vakuutukset.

Rahoitustarkastuksen mukaan se on äskettäisessä valvontakirjeessään kehottanut kaikkia pankkeja kiinnittämään edelleen huomiota lainojen riskiperusteiseen hinnoitteluun, vakuuksien riittävyyteen ja asiakkaan maksukyvystä huolehtimiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat