Mainos

Rata: Pankkipalvelujen hinta kohtuullinen

Rahoitustarkastuksen mielestä pankkipalvelujen hinnoittelu on kohtuullista. Laskun maksu pankin tiskiltä on selvästi kalleinta.

Pankkeja valvova Rahoitustarkastus (Rata) katsoo peruspankkipalvelujen hinnoittelun pysyneen kohtuullisena. Myöskään pankkipalvelujen saatavuudessa ei ole tapahtunut muutoksia vuodessa. Rata seuraa pankkien hinnoittelua ja palveluja säännöllisin väliajoin. Edellinen selvitys tehtiin syksyllä 2004.

Selvästi kalleinta on edelleen laskun maksaminen käteisellä pankin tiskiltä.

- Laskun maksamiselle on kuitenkin vaihtoehtoisia tapoja. Niistä esimerkiksi suoraveloitus on kaikissa pankeissa ilmaista. Maksupalvelun hinta on 2-3 euroa, Rahoitustarkastuksesta kerrotaan.

Muiden peruspankkipalvelujen hinnat vaihtelevat 0:sta 3 euroon. Yksikään pankki ei peri maksua, kun konttorista nostetaan omalta tililtä rahaa tai omalle tilille pistetään rahaa.

Kaikilla ei e-pankkia

Ratan mukaan myös erityisryhmille on tarjolla vaihtoehtoja. Kaikki eivät esimerkiksi pysty käyttämään verkkopankkipalveluita. Vaihtoehtoiset palvelut kuten suoraveloitus tai maksupalvelu ovat halvempia kuin henkilökohtainen asiointi pankkikonttorissa.

Eläkeläiset nostivat pankkipalvelujen hinnoittelun kalleuden julkisuuteen viime vuonna. Kohun jälkeen Pankkiyhdistys ja eläkeläisten edustajat laativat esitteen, jossa kerrottiin vaihtoehtoisista palveluista.

Maksuautomaattien määrä laskuussa

Ratan selvityksen mukaan pankeilla on yhteensä 1640 henkilöasiakaskonttoria. Lisäksi pankeilla on palvelupisteitä kauppakeskuksissa. Niistä saa joitakin pankkipalveluja, mutta ei yleensä käteispalveluja.

Laskunmaksuautomaattien määrä on hieman vähentynyt: nyt niitä oli noin 1600. Käteistä rahaa voi nostaa 1700 automaattipisteestä.

- Lukumäärät eivät sinänsä suoraan osoita, että pankkipalveluja olisi saatavilla tasaisesti ympäri maata. Rahoitustarkastukselle ei kuitenkaan ole tullut yhteydenottoja, joissa olisi kerrottu palvelun puuttumisesta.

Ratan mukaan tämä johtunee siitä, että entistä useampi hoitaa päivittäiset raha-asiansa internetissä ja ostoksia tehdään edelleen entistä useammin pankkikortilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.