Mainos

Raskaus altistaa sikainfluenssan jälkitaudeille

Odottavat äidit ovat muita arempia sikainfluenssan jälkitaudeille. Neuvoloissa äitejä opastetaankin välttämään lähikontakteja sikainfluenssaan sairastuneisiin. Jos oireita tulee, pitäisi äidin lääkehoito aloittaa kahdessa päivässä, jotta se tepsisi.

- Lähikontaktia sikainfluenssaan sairastuneeseen ihmiseen pitää välttää. Jos perheenjäsen on sairastunut ja raskaana olevalle tulee oireita, hänelle annetaan lääkehoito. Katsotaan, että lääkkeeseen liittyvät riskit ovat pienemmät kuin sairauteen liittyvät riskit raskauden aikana, kertoo perusterveydenhuollon vastaava ylilääkäri Katariina Korkeila Turun kaupungista.

Hoitohenkilöstö on saanut äideiltä runsaasti kyselyjä, miten toimia kulkutaudin uhatessa esimerkiksi perheenjäsenen sairastuessa. Korkeilan mukaan tuolloin omia oireita on tarkkailtava tavallista tarkemmin. Jos odottava äiti saa influenssan kaltaisia oireita, on otettava yhteyttä terveyskeskukseen.

- Jos on lämmönnousua, kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja yleinen sairauden tunne, nämä oireet saattavat viitata sikainfluenssaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon on tullut yksi sikainfluenssaan sairastunut odottava äiti Suomessa. Hän on jo toipunut.

Raskaus altistaa monelle infektiolle

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu kertoo, että sikainfluenssa on raskauden aikana tavallista hankalampi kuten kausi-influenssakin. Maailmalta kerättyjen potilasaineistojen perusteella jälkitautiriski on suurimmillaan raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jälkitaudeista yleisin on ollut keuhkokuume.

- Raskauden aikana on yleensäkin suurentunut infektioriski. Tämä liittyy siihen, että immuunijärjestelmä jonkin verran muuttuu, heikkenee. Se lisää infektioiden ja jälkitautien riskiä.

Jos äidillä lisäksi on joku sairaus, joka luetaan sikainfluenssassa riskiryhmiin, se kasvattaa entisestään jälkitautivaaraa. Esimerkiksi lievä astma on Suomessa yhä yleisempää.

- Näiden yhteisvaikutusta on vaikea arvioida. Riski nousee, mutta kuinka paljon, sitä ei voida nykytiedon valossa sanoa.

Odottavia äitejä on rokotettu kausi-influenssoja vastaan. He saavat nytkin rokotteen muiden riskiryhmien joukossa. Euroopan lääkevirasto on Ruudun mukaan jo alusta alkaen selvittänyt odottaville äideille rokottamisen turvallisuutta. Virasto ei ole löytänyt estettä rokotteen käytölle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.