Mainos

Raskaudenkeskeytykset vähenivät erityisesti alle 20-vuotiailla

Raskauksia keskeytettiin viime vuonna reilut kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisenä. Erityisesti alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset vähenivät.

Raskaus keskeytettiin yli 10 000 kertaa vuonna 2003. Se tarkoittaa yhdeksää keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden. Tämä on reilut kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2002. Tiedot perustuvat Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes tilastoihin.

Alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset vähenivät noin kahdeksan prosenttia verrattuna vuoteen 2002. Eniten keskeytyksiä tehtiin 20-24 -vuotiaiden ikäryhmässä. Keskeytysten määrä nousi hieman tässä ikäryhmässä viime vuodesta. Keskeytykset lisääntyivät myös 35-39 -vuotiailla ja 45-49 -vuotiailla, mutta vähenivät muissa ikäryhmissä.

Toukokuussa 2001 reseptivapauden saaneen jälkiehkäisyn vaikutusta ei voida suoraan arvioida keskeytystilasoista.

Lääkkeellisten keskeytysten osuus on noussut vuosittain. Noin kolmannes kaikista keskeytyksistä oli lääkkeellisiä keskeytyksiä vuonna 2003. Yleisin keskeytystoimenpide on kuitenkin edelleen laajennus ja imukaavinta. Se tehtiin lähes puolelle keskeyttäneistä.

Noin 64 prosenttia raskaudenkeskeytyspotilaista ilmoitti käyttäneensä jonkinlaista keskeytysmenetelmää raskauden alkaessa. Jälkiehkäisypilleriä oli käyttänyt hieman yli kaksi prosenttia.

Eniten keskeytyksiä suhteessa hedelmällisyysikäisiin naisiin tehtiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä. Alhaisimmat keskeytysluvut olivat Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Savossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.