Mainos

Raskaan sarjan jalkapallofani huligaaneista: Itä-Euroopassa karmea tilanne

Jalkapallon EM-kisoissa kohtaavat tänään illalla Puola ja Venäjä. Peliin liittyvää jännitystä lisää huoli joukkueiden kannattajien rajuista otteista katsomossa ja sen ulkopuolella.

Jalkapalloa ja urheilua kolmisenkymmentä vuotta työkseen seurannut Suomen maajoukkueen kannattajien (SMJK) jäsenlehden tuleva päätoimittaja Olli-Matti Matihalti muistuttaa, että huliganismin kitkeminen vaatii kovia otteita jo ruohonjuuritasolla.

– Seurat voivat asettaa omia pelikieltojaan, jolloin huliganismiin syyllistynyt kannattaja ei ole enää tervetullut seuran otteluihin. Näin on tapahtunutkin. Varmasti riehumisesta on rangaistava myös lain puitteissa.

Huligaanien kolhimaksi tai väkivallan todistajaksi Matihalti ei ole itse joutunut.

– Vuoden 2000 EM-kisojen Englanti–Romania-ottelun jälkeen Charleroissa tunnelma oli aika jännittynyt, mutta mitään ei lopulta tapahtunut.

Jalkapallon vanhoissa, suurissa maissa kuten Britanniassa fanien joukkoon soluttautunut ääriaines on saatu ruotuun muun muassa rekisteröimällä seurojen jäsenet. Liput peleihin on hankittava hyvissä ajoin, sillä pelipäivänä niitä ei enää ole myynnissä. Lisäksi koti- ja vierasjoukkueen kannattajat on selkeästi erotettu toisistaan sekä katsomossa että kuljettaessa kentälle.

"Itä-Euroopan karmea tilanne"

Matihaltin tapaan jalkapallopiireissä raskaan sarjan fanittajaksi tiedetty kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kertoo Pallonkaikkeus-jalkapalloblogissa, että Britanniassa esimerkiksi rasismiin liittyvä riehunta on pystytty kitkemään pois lähes kokonaan, kun taas Itä-Euroopassa tilanne on karmea.

Näin ministeri kuvaa tammikuussa 2011 kokemuksiaan venäläisestä paikallisottelusta.

– Olin taannoin katsomassa pietarilaisseura FK Zenitin ottelua, jossa aina kun vastustajan tummaihoinen pelaaja koski palloon, lähes koko stadion, 25 000 katsojaa, lauloi Jungle Noisea.

Arhinmäki arvioi blogin haastattelussa muun muassa, että niissä maissa ja sarjoissa, joissa yleisöä käy paljon, jalkapallokatsomot ovat hyvä paikka eri ääriliikkeille agitoida omia näkemyksiään ja periaatteessa käyttää katsomoita hyväkseen.

EM-kisoissa Arhinmäki on kertonut liputtavansa Pohjoismaiden ja erityisesti Ruotsin puolesta. Matihalti puolestaan kannattaa tukevasti Saksaa. Suomi ei pelaa kisoissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.