Mainos

Raskaan liikenteen suurimmat riskit kiire, stressi ja ylinopeus

Raskaan liikenteen kuljettajille tehdyistä tutkimuksista käy ilmi, että kuljettajien kire ja stressi ovat yleisimmät riskit tieliikenteessä. Kuljettajat pitävät muuttuvien nopeusrajoitusten kehittämistä myönteisenä.

Yleisimmät riskit raskaan liikenteen kuljetuksissa ovat kiire ja stressi, väsymys, muiden tielläliikkujien asenteet sekä kuljettajien riskikäyttäytyminen, lähinnä ylinopeus. Myös kuljettajien taustatekijät kuten ikä, ajokokemus, onnettomuushistoria sekä terveydentila vaikuttavat onnettomuusriskiin.

Raskaiden ajoneuvojen kuljettajat suhtautuvat myönteisesti muuttuvien nopeusrajoitusten kehittämiseen. Sen sijaan ammattikuljettajat moittivat liittymiä sekä teiden hoitoa ja ylläpitoa.

Tiehallinto ja Turun yliopiston psykologian laitos ovat yhteistyössä laatineet kaksi tutkimusta, jotka liittyvät raskaan liikenteen kuljettajien käsityksiin turvallisuudesta. Nämä tutkimukset osoittavat selvästi, että raskaan liikenteen kuljettajien riskitekijöiden kartoitukseen on tarvetta.

Esimerkiksi vuonna 2002 raskas ajoneuvo oli osallisena lähes joka viidennessä kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa.Raskaan liikenteen onnettomuuksissa menehtyy vuosittain lähes sata ihmistä. Liikenneturvallisuuteen voitaisiin tutkimusten mukaan vaikuttaa esimerkiksi muuttuvilla nopeusrajoituksilla ja kiertoliittymien rakentamisella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.